19 augusti, 2024

Motosurf WorldCup i Båstad

I början av augusti genomfördes en av deltävlingarna för Motosurf WorldCup i Båstad. Detta var den tredje av sex deltävlingar där drygt 100 tävlande från 20 länder deltog.

Motosurf är en sport för motordrivna surfbrädor. Sporten har funnits i drygt tio år och är idag reglerad via UIM (Union Internationale Motonautique) och kräver licensiering (Motosurf) via Svemo. Åkarna kör i en bojbana där varje heat är minst sex varv inkluderat två jokervarv. Ett heat tar drygt 6–7 minuter, vilket innebär många stumma ben och trötta kroppar men också många glada miner och kämpaglöd.

Motosurf är uppdelat i flera olika klasser vilket passar både yngre som äldre åkare. De flesta tävlar med bensin som drivmedel men här finns även en klass för batteridrivna surfbrädor. Sporten tar ett stort miljöansvar där årets tema var att rena vatten från mikroplaster. Parallellt med det initiativet pågår utveckling av motorer och redan nu finns alternativ för syntetiskt bränsle. De brädor som används har toppfarter på 30–60 knop, men det är acceleration och förmåga att svänga snabbt som påverkar resultatet i slutändan.

Båstad bjöd på det bästa sommarvädret. 25 grader i luften och nästan helt vindstilla. Vattnet var i princip spegelblankt vilket får åkningen att bli relativt enkel rent tekniskt. När arenan har lite mer vågor så blir åkningen svårare och det blir större variationer i resultatlistan. Här har vi fått se optimalt teknisk fin åkning och få oförutsedda händelser. Varje position uppåt i resultatlistan har antingen handlat om en perfekt start eller att åkaren har fokuserat och genomfört heatet med teknisk perfektion.

Det är en intensiv sport. Publiken ser hela banan när brädorna kör i höga farter med många talangfulla manövrar från alla åkare i alla klasser.

– I Sverige finns idag tiotalet licensierade åkare där fem av dem var närvarande. Vi har hög ambitionsnivå, men tyvärr var motståndet för starkt. Vi ser att vi sakta men säkert närmar oss de tider som de bättre åkarna presterar och med mer träning och tävling så kan vi säkert få fram en eller annan kandidat med medaljchans till när sporten gör premiär i Worldgames 2026, säger Henrik Hedberg på Electrosurf i Stockholm.

www.motosurfworldcup.com

En av deltävlingarna i Motosurf WorldCup kördes i Båstad.
Motosurf är en sport för motordrivna surfbrädor.