19 augusti, 2024

Första Candela C-8 Polestar Edition levererad

Svenska Candela har levererat det första exemplaret av C-8 Polestar. Det är en begränsad designupplaga av Candela C-8 som har tagits fram i samarbete med elbilstillverkaren Polestar.

C-8 Polestar har en specialdesignad interiör och klädsel hämtad från Polestars designuttryck. Den har en grå exteriörfärg kompletterad med en ljusare grå ton för interiören. Detta förstärks av användningen av textil i samma stil, från säten och kuddar till solstolar och annan inredning. För att understryka den nytänkande tekniken och båtarnas prestanda är de målade i en guldfärg som kännetecknar prestandadetaljerna i Polestars bilar.

– Vi är oerhört stolta över att arbeta med Polestar. Vi delar ett gemensamt mål att föra världen i en mer hållbar riktning. Design är ett kraftfullt verktyg som kan övertala människor att välja. I C-8 Polestar edition har vi den mest åtråvärda fritidsbåten på marknaden, i alla avseenden, säger Gustav Hasselskog, vd och grundare Candela.

Alla Candela C-8 – inklusive C-8 Polestar-utgåvan – använder ett 69 kWh batteri och laddningshårdvara från standardserien Single motor Polestar 2 för att klara en räckvidd på upp till 57 sjömil på en laddning vid en marschfart på 22 knop. Candela C-8 använder tillverkarens effektiva 100 kW elektriska direktdrivna podmotor och “flyger” på datorstyrda bärplan som lyfter skrovet ovanför vattnet. Det minskar energiförbrukningen med upp till 80 % jämfört med traditionella motorbåtar.

Genom att använda samma snabbladdningsmöjligheter som Polestar 2 kan C-8 Polestar ladda sitt batteri från 10–80 % laddningstillstånd på mindre än 30 minuter. C-8 Polestar-utgåvan är helt uppkopplad och förbättras kontinuerligt med Over-The-Air-uppdateringar. När den kör på bärplanen justerar Candelas Flight Controller-dator automatiskt bärplansbåtarnas attackvinkel för att hålla båten stadig även i vågor och vind, vilket leder till en dramatiskt mjukare och tystare tur över vågor. Bärplanen kan dras in genom ett knapptryck för att släpa eller gå in i en grund hamn.

Candela C-8 Polestar-utgåvan finns som öppen daycruiser, en T-top-version eller som en väderskyddad hardtop-version tillverkad av kolfiber, med ett infällbart tak. Sittbrunnen har sittplatser för upp till åtta personer på tre individuella säten och en aktersoffa. Båten har även en solsäng med plats för två. Den främre kabinen rymmer upp till två vuxna och två barn.

Priset börjar på 400 000 EURO plus moms. Tillverkningen sker vid Candelas fabrik i Stockholm.

Fakta Candela C-8 Polestar Edition
Material:                           Kolfiber
Batteri:                              69 kWh från Polestar 2
Vikt:                                   1 750 kg version
Personer:                         8
Längd:                              8,50 m
Bredd:                               2,50 m
Fart:                                   22 knop kryssning, 27 knop toppfart
Motor:                                Candela C-Pod (100 kW)
Räckvidd:                         57 NM i marschfart
Djup:                                 0,5 m i grunt läge. 0,8 m vid foliering 1,5 m med bärplanen nere
Laddning:                         230Vx3x32A: 2,5h,
DC-laddning:                   10–80 % på 30 minuter

Info:                                   http://www.polestar.com/polestar-candela-c8/

 

Det första exemplaret av C-8 Polestar levererades i början av sommaren.
Candelas egenutvecklade elmotor.
Candelas elbåtar kör på bärplan i vattnet vid högre hastigheter.
Kabinen är designad med ljusa färger.