19 augusti, 2024

Båtlivets Unga Hjälte på segling mitt i Karlskrona

Gustaf Arvmyren från Karlskrona valdes till ”Båtlivets Unga Hjälte 2024”. Han belönades med ett stipendium på 20 000 kr, som delas ut av ”Gurra” Krantz på båtmässan Allt för sjön i Stockholm i mars.

Gustaf är en flitig seglare. Han är medlem i Karlskrona Jolleklubb och tillbringar på somrarna mycket tid hos Karlskrona Segelsällskap (KSS) där han seglar och tränar.

Den 3 augusti arrangerade KSS tillsammans med Karlskrona Jolleklubb en ”Skärgårdsfestsprint”. Seglingarna avgjordes på Borgmästarfjärden i centrala Karlskrona.

Målet var att bjuda på publikvänliga seglingar nära land och korta race som tar högst en kvart. I början av året fick seglingen i Blekinge utmärkelsen ”Årets nytänk” av idrotts-Blekinge. I konceptet använder de skoloptimistjollar för att locka nya seglare att testa på kappsegling på ett lekfullt sätt.

Samma koncept har testats för att bygga en starkare vikänsla inom seglings-Blekinge. I kölbåtssegling är det svårt att locka seglare att ta sin båt längs hela Blekinges kust. Det tar lång tid och ibland ställer vädret till det. Det är också svårt att få ihop klubbens (oftast äldre) kölbåtsseglare och (oftast yngre) jolleseglare. Med sprintsegling i våra tillhandahållna jollar kan föreningarna lösa båda dessa problem. De använder fyra flermansjollar av typen Tvåkrona som de tävlar med. 16 besättningar turas om att segla dessa tills en vinnande besättning kan utses.

– Den här dagen har vi fyra båtar och 14 besättningar som kör tre race var. Den som vinner i varje pool går vidare till finalen, säger Gustav Arvmyren som var med och seglade.

I sommar har det varit mycket segling för Gustav.

– Jag har varit skadad ett par veckor, men nu är det mycket bättre så jag kan röra mig bättre igen. Jag har seglat en del och varit iväg på en del olika saker, bland annat ett konfirmationsläger för seglare på Öckerö. Halva landslaget var där.

– Min dröm är att komma med till landslaget till nästa år, så det blir mycket träning. I landslaget skulle jag vilja segla Optimistjolle.

Efter kappseglingarna i Karlskrona drog Gustav iväg med sin pappa i familjens ÅH30 för en veckas familjesegling i Blekinge skärgård och till Bornholm.

 

Gustav Arvmyren från Karlskrona utsågs till ”Båtlivets Unga Hjälte 2024”.
Segling i svaga vindar på Borgmästarefjärden i centrala Karlskrona.
Några deltagande seglare. Fr. v. Nils Fredin, Sackarias Kappel, Ebbe Hervén, Nils Fagerström, Gustav Arvmyren.
Tävlingsledningen bestod av fr. v. Mattias Arvmyren, Tommy Svensson och Magnus Larsson Hoffstein, tävlingsledare.