13 augusti, 2024

Franck Cammas tilldelas Magnus Olsson-priset 2024

Den franske seglaren, Franck Cammas, som tidigare utsetts till ”årtiondets seglare”, har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2023. Priset delas ut varje år till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden.

Cammas har haft en oerhört framgångsrik seglingskarriär och vunnit i stort sett alla havskappseglingstitlar som finns (flera av dem flera gånger), inklusive Solitaire de Figaro, Transat Jacques Vabre, Route du Rhum, The Ocean Race och Jules Verne Trophy, för att nämna några av många titlar och mästerskap.

Han har inte enbart nått framgångar inom havskappsegling utan även inom en rad andra seglingsdiscipliner. Däribland matchracingtitlar och jolle-mästerskap. Han har även medverkat i flera America’s Cup-kampanjer. För sina insatser utsågs Franck till Årtiondets Seglare av Fédération Française de Voile (Franska seglingsförbundet) i december 2020.

– Jag har haft otrolig tur under min karriär att få tävla i en mängd olika evenemang som representerar det allra bästa inom seglingssporten. Ur detta breda perspektiv är det tydligt att vår sport – oavsett om vi tävlar med små jollar eller stora havskappseglingsbåtar – har en unik förmåga att inspirera och locka fram det allra bästa hos oss när vi tävlar på havet, säger Franck Cammas och fortsätter:

– Jag vet att Magnus var en av dem som inspirerade sina lagkamrater varje dag med sin energi och anda. Jag är hedrad över att få ansluta mig till den imponerande listan av förebilder inom vår sport som har tilldelats Magnus Olsson-priset.

Priset tilldelas årligen en person som gjort betydelsefulla insatser inom seglingssporten. Tidigare vinnare av priset är seglarlegendarer som Torben Grael, Sir Ben Ainslie, Stan Honey, Santiago Lange, Grant Dalton, Carolijn Brouwer, Peter Burling, Martine Grael, Pelle Petterson och Simon “SiFi” Fisher.

Det elfte Magnus Olsson-priset kommer att överlämnas till Franck Cammas tillsammans med ett stipendium till unga seglare vid en ceremoni i Mange-stil i Stockholm 27 augusti, där man firar den anda och passion som Mange visade under hela sin seglingskarriär. Denna entusiasm och glädje är grunden för Mange Olssons Minnesfond.

I samband med prisutdelningen kommer även stipendier att delas ut till unga svenska seglare. Genom åren har totalt 21 lovande ungdomar fått stipendier ur Mange Olssons minnesfond. Vid OS i Paris som nyligen avslutades tog Sverige två olympiska seglings medaljer. Av de fyra seglarna som lyckades ta medalj på OS, är inte mindre än tre Mange Olsson-stipendiater, närmare bestämt Lovisa Karlsson (2015), Vilma Bobeck (2016) och Rebecca Netzler (2017). Även Emil Järudd (2015) som representerade Sverige på OS i år (Nacra) är en Mange Olsson-stipendiat.

The Ocean Race 2022-23 – 7 June 2023. Franck Cammas joins 11th Hour Racing Team for Leg 6.

Foto: Sailing Energy/The Ocean Race (Franck Cammas).

Foto: Victor Bergström (de fyra olympiska medaljörerna). Från vänster: Vilma Bobeck, Anton Dahlberg, Rebecca Netzler och Lovisa Karlsson