13 augusti, 2024

505-VM i Varberg vanns av Peter Nicholas och Luke Payne

505-VM är det enda seglings-VM som avgörs i Sverige i år. Seglingarna avslutades i helgen och var ett mycket lyckat arrangemang, bortsett från vädret.

Pressrelease från Svenska 505-förbundet:

Två seglingsdagar på för-VM och två på VM var allt som kunde genomföras. Sex seglingar på för-VM och fem på VM. Få seglingar var förstås en besvikelse, inte minst för de som rest riktigt långt och det var många. 17 team från USA, AUS och RSA var på plats. Totalt var det 95 startande från 13 nationer, varav 17 mixed team och två dambesättningar.

De två seglingsdagarna på VM var helt olika, en med lätt vind och en med medel/hårdvind. Det var delvis olika personer i toppen beroende på vind. I den lättare vinden hävdade sig t.ex. svenskarna fantastiskt väl, men när det blev hårdare vind var svenskarna inte riktigt i toppen. Här finns mer kvar att lära. Stämningen i klassen är dock mycket öppen och alla delar med sig av trim, teknik mm, Mike Holt, en av de hårdvindsälskande amerikanerna hade en lång diskussion om hårdvindstrim med flera svenska team efteråt.

Australiensarna Peter Nicholas (även svensk medborgare, gift med en svenska) och hans bästa kompis Luke Payne blev världsmästare. De var 1 poäng före tvåan, Jan-Philipp Hoffmann/Felix Brockerhoff, Tyskland, som vann för-VM. På tredje plats kom Howie Hamlin/Andy Zinn, USA.

Det ganska nykomponerade teamet Carl-Fredrik Fock/Johan Barne blev bästa svenskar på plats 19. MEN första seglingen vanns av svenska teamet Peter Bökmark/Martin Persson – överlägset. De var helt enkelt snabbast och seglade mest rätt. Så kul! Totalt slutade de på 22a plats och var tvåa bland svenskarna.

På platserna 25 till 33 var det gott om svenskar, hela fem team.

Sjutton mixed-team deltog. Caroline och Philippe Jacot från Schweiz vann bland dessa, före Malin Broberg/Johan Röök, Sverige. I totalen var de 15:e resp. 27:e båt.

Det var mycket känslor och stor lycka. Nicholas/Payne var nära att vinna redan 2014, då var det fight in på mållinjen i sista seglingen. Detta var deras första VM-seger i 505.

De vann med en båt som är cirka 20 år gammal, före alla helt nya båtar, vilket var en extra triumf. Fivarna har i 30 år byggts i kolfiber/epoxi. Gamla båtar är därför lika styva som nya – det hänger på seglarna.

Varbergs SS gjorde ett mycket bra jobb, både på land och på vattnet. Engagerat och gästvänligt var några av de ord som oftast hördes från deltagarna.

Filmer, både från tävlingsdagarna och sammanfattningar finns på https://www.youtube.com/@VarbergsSegelsallskap

Hela resultatlistan finns här: https://www.varbergssegelsallskap.se/505-worlds-varberg-2024/results

Nästa VM i 505 går i Adelaide, Australien, i början av januari 2025. Nicholas/Payne är då på plats för att försvara sin title

Foto: Per-Eric Törnström.

Vinnarna Peter Nicholas/Luke Payne, AUS

Inte lätt för alla när det blåser mer.

Carl-Fredrik och Johan in action