8 augusti, 2024

Anton och Lovisa tog brons i seglingens 470-klass på OS

Ett starkt medaljrace tog dem upp på en härlig bronsplats i totalen. Att det skulle bli medalj var inte självklart efter en trevande start på regattan, men med flera bra insatser sista dagarna blev det till slut ett brons som nästan smakade som guld.

Pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet:

Den rutinerade duon Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson, som redan har internationella medaljer i bagaget, visade direkt efter målgång hur mycket det betyder för dem.

– Det är bara glädje och kärlek, säger Lovisa.

– Det betyder allt, säger Anton Dahlberg till Svt efter målgång när känslorna kommer fram och fortsätter: Det är svårt att beskriva, det är ren lycka, ren glädje.

Inför medaljracet var det tight mellan placeringarna 1–4 och fanns möjlighet för Anton och Lovisa att plocka med en bra insats.

– Vi ville gå ut och göra en bra start och gjorde en fantastisk start. Men höll inte riktigt ihop första kryssen som vi ville. Vi gjorde det lite mer spännande än vad vi hade tänkt det, säger Lovisa och fortsätter: sen på andra kryssen när vi valde att gå mot vänster, det var ett viktigt beslut!

– Sen skulle jag säga precis uppe på sista kryssen, vi kan slå och österrikarna måste gå bak och spanjorerna efter dem och de måste gå bakom flera båtar, jag tänkte – nu har vi en jättemöjlighet här och då blev det allt fokus på att hålla båtar mellan oss och spanjorerna. Då var det bara att fokusera, säger Anton.

– Jag vågade inte ens titta bakåt, jag bara fokuserade på min spinnaker, säger Lovisa.

– Vi hade tillit till varandra, säger Anton.

Till slut blev det en fjärdeplats i medaljracet, samtidigt som spanjorerna blev nia, och därmed kunde svenskduon säkra bronsplatsen. Framför dem tog Österrike guldet och träningskompisarna i det japanska laget fick silver.

Femfaldiga olympiern Anton Dahlberg tar med detta sin andra OS-medalj att lägga till det silver han tog tillsammans med Fredrik Bergström i Tokyo 2020. För Lovisa är det hennes första OS-medalj. Dessutom är det Sveriges nionde medalj på detta OS.

Foto: World Sailing.