1 augusti, 2024

Havstulpanvarning utlyst för Östersjökusten

Svenska Båtunionen varnar för en omfattande ökning av havstulpaner längs hela Östersjökusten. Våra frivilliga observatörer ser nu en betydande tillväxt av havstulpanlarver som har fäst sig vid många av våra mätstationer. Det är hög tid för båtägare att kontrollera sina båtbottnar och vid behov rengöra skrovet.

För båtägare är det viktigt att agera i tid. Havstulpanerna kan enkelt avlägsnas om båtbotten tvättas inom en till två veckor från att varningen utfärdas, innan de hunnit utveckla sina hårda kalkskal. Rengöring kan göras för hand, i en borsttvätt, med högtryckstvätt på land eller genom att köra in i sötare vatten. För tips på alternativa metoder och information om närmaste borsttvätt eller spolplatta kan båtägare besöka Båtmiljö.se.

Genom att besöka Havstulpankartan kan båtägare följa tillväxten av havstulpaner i sitt område. Det är viktigt att notera att lokala variationer kan förekomma, vilket innebär att havstulpanerna kan anlända snabbare till vissa vikar än andra. Detta påverkas av faktorer som strömmar, pH-nivåer och näringsämnen i vattnet.

Havstulpanvarningen har hjälpt båtägare i över 20 år genom att ge varningar när havstulpanerna börjar fästa på båtbottnar. Enligt Carl Rönnow, projektledare för Havstulpanvarningen på Svenska Båtunionen, hjälper varningen båtägare att undvika användning av biocidfärg och därmed skydda miljön.

– Vårt mål är att uppmuntra båtägare att använda miljövänligare metoder för att bekämpa påväxt. Genom att minska användningen av biocidfärg minskar vi både föroreningar i våra vatten och utsläppen från båtar. För båtägaren innebär detta också fördelar i form av lägre bränslekostnader, säger Carl Rönnow.

Projektet ”Havstulpanvarningen” bygger på att observatörer längs Sveriges kust använder mätplattor vid sina bryggor för att rapportera när havstulpanerna börjar sätta sig fast. När en trend kan urskiljas, att flertalet mätstationer på Havstulpankartan är gula eller röda, skickas en varning ut via e-post och sms till de över 35 000 båtägare som har registrerat sig för tjänsten.