Torsdagen 18 juli lämnade isbrytaren Oden hamnen i Helsingborg för att ge sig ut på ännu en forskningsexpedition till Arktis. Oden, som är Sjöfartsverkets största isbrytare, har mobiliserats för ännu ett forskningsuppdrag med världsledande forskare.
Pressmeddelande:
Forskningsexpeditionen North of Greenland 2024 leds av Polarforskningssekretariatet och genomförs med 40 forskare som representerar universitet och forskningsinstitut i sex länder. De vetenskapliga ledarna, Martin Jakobsson och Nina Kirchner, är verksamma vid Stockholms universitet. Expeditionen kommer bland annat studera hur smältande glaciärer bidrar till att höja den globala havsnivån.
Isbrytaren Oden har väldigt god framkomlighet i svår is genom den anpassade designen. Hon är byggd inte enbart för att bryta is i Östersjön, utan även för arktiska förhållanden. Under årens lopp har Oden kontinuerligt anpassats för att fungera som en forskningsplattform i världsklass.
– Ända sedan YMER 80-expeditionen har Sjöfartsverkets isbrytare varit engagerade för svensk och internationell polarforskning. Oden är sedan dryga tre decennier ”state of the art” inom polarisbrytning. Vi ser hennes återkommande uppdrag för Polarforskningssekretariatet som ett kvitto på hennes och besättningens förmåga och leverans, säger Amund E. B. Lindberg, affärsområdeschef vintersjöfart på Sjöfartsverket.
Den 7 september 1991 nådde Oden Nordpolen som första icke-atomdrivna ytfartyg. 30 år senare, under expeditionen Synoptic Arctic Survey 2021, besökte Oden Nordpolen för tionde gången.
Idag lämnar hon Sverige för en ny resa. Första anhalt blir Pituffik Space Base (tidgare Thule) på Grönland. Efter besättningsbyte den 5 augusti påbörjas forskningsexpeditionen North of Greenland.
– Årets resa kommer föra Oden till norra Grönland och södra Lincolnhavet. Under denna expedition är det första gången Sjöfartsverket både har personal och driftansvar under en polarforskningsexpedition efter att isbrytardriften togs över till Sjöfartsverket den 1 juli i år. Därför är det med extra stolthet som vi ser fram emot expeditionen, avslutar Amund.
Isbrytaren Oden
Oden är ett tungt fartyg, hon väger ungefär 13 000 ton, vilket är nästan dubbelt så mycket som Sjöfartsverkets andra isbrytare i Atle-klassen. Oden förbereddes även för drift i Arktis och genom finansiering från forskningssektorn har hon anpassats för polarforskningsexpeditioner. Oden är mycket flexibel och forskningsinfrastrukturen anpassas inför varje expedition för att forskare inom många olika områden ska kunna använda fartyget. På detta sätt har Oden kontinuerligt genom Polarforskningssekretariatets försorg anpassats för forskningsuppgifter och är idag en av de främsta plattformarna för forskning i polarhaven.
Oden är något annorlunda jämfört med andra fartyg genom att fartyget är bredare i fören än i aktern. Under isbrytning spolas stora mängder vatten från munstycken i fören för att smörja skrovet och spola undan is som bryts loss.
Sedan 1991 har Polarforskningssekretariatet regelbundet hyrt isbrytaren Oden av Sjöfartsverket för att genomföra forskningsexpeditioner i Arktis under sommarhalvåret. Under åren 2006 till 2011 genomförde Oden även fem expeditioner till Antarktis.
Läs mer om expeditionen
Expeditionen North of Greenland 2024 på Polarforskningssekretariatets webb: https://www.polar.se/expeditioner/north-of-greenland-2024/
Pressmeddelande den 11 juni 2024 från Polarforskningssekretariatet och Stockholms universitet: Grönlandsexpedition med Oden för att studera smältande glaciärer
Fotograf/Källa: Sjöfartsverket.