20 juni, 2024

Specialbetong till konstgjorda korallrev i Kosterhavet

I mitten av juni sänktes flera betongrev ner i Kosterfjorden, för att ge den hotade Ögonkorallen en chans till återväxt. Betongföretaget Thomas Concrete Groups forskningslaboratorium har tagit fram det unika betongreceptet, som inte bara ska hålla ett optimalt pH-värde, utan även tåla havets påfrestningar och stå intakt i bortåt 150 år.

Ett projekt för att återskapa reven för den hotade Ögonkorallen startades av Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Göteborgs universitet 2019. Thomas Concrete Group forskningslaboratorium C-lab och det svenska dotterbolaget Thomas Betong är de som tagit fram den unika betongen.

– För att Ögonkorallen och andra organismer ska trivas och vilja kolonisera sig här behöver betongen ha ett lågt pH-värde. För det här projektet har vi testat fem olika sammansättningar för att se vilket recept som fungerar bäst, säger Ingemar Löfgren, forsknings- och utvecklingschef på Thomas Concrete Group.

 

Det är inte nytt att använda betong i marina miljöer – arkeologer har hittat pirar från romartiden som stått i 2000 år. Då användes vulkanaska och släckt kalk som bindemedel i betongen. I det här projektet har man tagit fram en klimatförbättrad betong med låg andel cement och tillsats av masugnsslagg och silikastoft, vilket gör att revet håller länge i en marin miljö. Med detta speciella betongrecept har man fått ner pH-värdet till 11,5, vilket gör de kontsgjorda reven till en plats där Ögonkorallens larver kan trivas och få fäste för att sedan kunna bygga upp nya naturliga rev.

Betongen har levererats av Thomas Betong och själva betongreven har sedan tillverkats av Svensk Armering & Betong Byggen. Totalt är planen att sänka ner 132 betongrev på utvalda platser i Kosterfjorden. De 600 kilo tunga betongblocken har formen av en sexarmad bläckfisk, med klumpar av ihålig betong på ytan. De fungerar som konstgjorda rev som läggs i där vattnet strömmar snabbare och där korallernas larver kan få fäste.

Tidigare har det funnits rev för Ögonkoraller på sex platser i Kosterfjorden. Bottentrålning och annan mänsklig påverkan har gjort att det bara finns två rev kvar. Att korallreven kan få en chans till återväxt är även en viktig förutsättning för andra arters fortlevnad. Drygt 1 300 olika arter har observerats vid rev av Ögonkorall, bland annat kommersiellt viktiga fiskarter som torsk.

– Det här projektet ligger oss varmt om hjärtat. Vi är väldigt glada att med vår tekniska kompetens kunna bidra till en mer levande marin miljö. Projektet visar vilken enorm potential betong har som byggmaterial inte bara ovan jord utan även i vatten, säger Hans Karlander, vd och koncernchef på Thomas Concrete Group.

 

 

 

Projektet är medfinansierat av EU:s LIFE program och Havs- och vattenmyndigheten och kommer att pågå till 2025. Förutom forskare på Göteborgs Universitet, ingår även Länsstyrelsen i Västra Götaland.