21 augusti, 2023

Vattenskoter och amfibiebil – CraftCart är en smart kombination

För den som har en större båt passar CraftCart bra som komplement. Den kan förvaras på badbryggan och sjösätts snabbt med några enkla handgrepp. Den som har en husbil kan köra det här fordonet på vägen, men får även möjlighet att ta en tur på sjön.

CraftCart är en svensktillverkad nyhet som premiärvisades på Allt för sjön i Stockholm i våras. Hela denna kombinerade vattenskoter och amfibiebil på tre hjul är konstruerad och tillverkad i Söderköping.

Båtliv har provkört en av de första maskinerna. Vi tog en tur ut från hamnen i Stegeborg, där många båtägare förvånat konstaterade att det här var något helt nytt. Särskilt som vi inledde med en tur på vägarna runt hamnen innan det var dags för sjösättning.

CraftCart har flera driftalternativ. På vägen drivs den av en elmotor på 4 kW med ett 3,6 kWh batteri som räcker 5–8 mil. Toppfarten är cirka 50 km/h.

På akterspegeln hänger en Mercury 20 hk vanlig bensinutombordare, som ger en toppfart på cirka 20 knop om besättningen inte är för tung. För yngre och lättare besättning planar den upp snabbt och enkelt och är förvånansvärt enkel att hantera. De olika körlägena styrs med tryckknappar och handgas.

Den som vill köra helt ljudlöst i en hamn kan fälla ner två små elmotorer på tillsammans 1 kW. De ger en fart på 3–4 knop.

CraftCart är på 3×1,6 m och väger 275 kg. Priset är cirka 390 000 kr. Utrustad med en 20 hk utombordare kostar den cirka 430 000 kr.

Text: Lars-Åke Redéen

 

CraftCart lastas av från det specialbyggda släpet och är därefter klar för sjösättning.
CraftCart klar för en tur på vattnet.
Toppfarten är 17–20 knop med en 20 hk utombordare.

 

Den här svensktillverkade kombinerade vattenskotern och mopedbilen är lättkörd i sjön.