3 juli, 2023

Kullens fyr i ny bok – I sjöfartens tjänst sedan 1500-talet

I närmare 500 år har Kullens fyr, som är en omistlig del av Nordens och Skånes historia, spridit sitt ljus över Kattegatt och väglett sjöfarare förbi Kullabergs spets. Sedan länge är fyren också ett välbesökt mål för turister, som lockas av den dramatiska naturen och av alla myter som spunnits kring platsen. I en rikt illustrerad bok skildras dess historia för första gången i bokform.

I Kullens fyr: I sjöfartens tjänst sedan 1500-talet har Henrik Ranby och Peter Appelros tagit hjälp av de främsta experterna inom olika områden för att belysa fyren ur vitt skilda perspektiv: fyrhistoria, natur, handel och sjöfart, politik och teknisk utveckling.

Fyrens historia är en svårslagen illustration av fyrteknikens utveckling genom tiderna. Redan från start blev Kullens fyr en både internationell och lokal angelägenhet. Under århundraden har platsen varit en del av bönders slit och släp med stenkolstransporter, men den spelade också en central roll i Kullabergs omvandling från betad utmark till modern turistmagnet.

I berättelsen möter vi också en lång rad personer med kopplingar till platsen – Carl von Linné, August Strindberg, Tycho Brahe, Maria Sophia De la Gardie – och, såklart, den legendariske Kullamannen.

Boken ges ut av Historiska Media. Pris 299 kr. ISBN 9789180500456.