4 juni, 2023

Historisk satsning på förbättrade farleder i Mälaren

Sjöfartsverket har i flera år förbättrat tillgängligheten och säkerheten i Mälaren för fritidsbåtar och handelsfartyg. Arbetet med att anpassa farlederna till Västerås och Köping för större fartyg pågår för fullt. Sedan förra fritidsbåtsäsongen har en stor del av utmärkningen i Mälaren förändrats, byggts om och fått nytt utseende.

– Farledsarbetena i Mälaren innebär en bredare och mer lättnavigerad farled in till hamnarna i Västerås och Köping. Det innebär att mer gods kan ta sjövägen, vilket är bättre för miljön och kommer att leda till mindre trängsel på vägarna, säger Thomas Eriksson, projektledare på Sjöfartsverket.

Satsningen på förbättrad sjösäkerhet i Mälaren är historisk. Godsvolymerna från och till industrierna runt Mälaren har ökat de senaste åren och Sjöfartsverket räknar med ännu större volymer i framtiden. Förutom breddning och fördjupning av farlederna har en stor del utmärkning i form av prickar, bojar och fyrar tillkommit, förändrats och flyttats.

I och med förändringarna av utmärkningen i Mälaren är det under det kommande året extra viktigt att den som kör båt är noga med att hålla sina sjökortsprodukter uppdaterade.

– Alla sjökort är färskvaror som ständigt förändras. Därför är det viktigt att hålla sitt båtsportkort uppdaterat med hjälp av underrättelser för sjöfarande eller genom att använda de nya utgåvorna av sjökorten över Mälaren, säger Magnus Hovberg, produktionschef inom affärsområde sjögeografi på Sjöfartsverket.

I mars 2024 kommer nästa edition av båtsportkortet över Mälaren. Det kommer att innehålla inte bara den nya utprickningen utan även nya djupkurvor.

Så håller du dina sjökortsprodukter uppdaterade

Alla sjökort är färskvaror som ständigt förändras, till exempel genom nya eller ändrade sjösäkerhetsanordningar, nya sjömätningar, inrapporterade grund eller nylagda sjökablar. För Mälarens del har det skett stora förändringar främst längs farleden Södertälje–Västerås–Köping.

Under våren 2023 har Sjöfartsverket publicerat nya editioner av sjökorten 111, 1131 samt 1133 som täcker olika delar av Mälaren. De tre korten kommer även i ännu en ny edition i september 2023. I juni 2023 publiceras en ny edition av sjökort 113 som täcker västra Mälaren.

Sjöfartsverket publicerar dagligen ändringar i underlagen för elektroniska sjökort. Hur snabbt ändringarna blir tillgängliga i plottrar och appar för båtsporten varierar mellan olika tillverkare och leverantörer. Du som använder elektroniska sjökort bör förvissa dig om att ditt sjökortssystem är uppdaterat. Hör efter med tillverkare/leverantör.

Ändringar i papperssjökort görs tillgängliga via Underrättelser för sjöfarande (Ufs). Ufs-notiser publiceras på Sjöfartsverkets webbplats. Alla gällande editioner av papperssjökort (inklusive båtsportkort) kan rättas via ufs.sjofartsverket.se. Välj Gällande sjökortseditioner i vänstermarginalen för att hitta det sjökort som ska rättas.

Alla sjökort ges ut i nya editioner med jämna mellanrum, till exempel vid viktiga och stora förändringar som inte kunnat beskrivas i Ufs på ett tydligt sätt.  De nya editionerna innehåller också alla ändringar som tidigare kommunicerats via Ufs.

Källa: Sjöfartsverket.

Bildtext: Sjöfartsverket har förbättrat tillgängligheten och säkerheten i Mälaren. Foto: Christian Ferm/Scandinav.