Enligt färsk statistik från Brottförebyggande rådet så sjönk antalet stölder av båtmotorer under första halvåret. I juni ökade stölderna dock igen och nu verkar ligorna vara aktiva igen även med dykare.
Det senaste exemplet är en båtägare på Lidingö, där fem båtägare har drabbats av stölder i vecka 32. Propellrar och växelhus har stulits från utombordare när båtarna legat i vattnet. Det är ett mönster som känns igen från tidigare år då dykare har använts av de internationella stöldligorna. Det är ett arbetssätt som är mycket svårt att bevaka och tjuvarna märks oftast inte alls. Dykarna kommer sjövägen, utför sitt arbete och dyker sedan för att simma iväg till en väntande båt eller uppsamlingsplats.
Att skydda sig mot den här sortens brottslighet är väldigt svårt. Dykarna smyger sig in på området och de utför sitt arbete snabbt.
Under de senaste fem åren minskade antalet stölder av båtmotorer. Under 2018 stals det cirka 7 båtmotorer per dag medan vi nu under första halvåret 2022 är nere på cirka 3 per dag.
Under första halvåret 2022 polisanmäldes 565 stölder av båtmotorer i Sverige, vilket kan jämföras med samma period 2021 då det polisanmäldes 606 stölder, en minskning med sju procent.
För att minska risken för båtmotorstöld:
- Starta upp Båtsamverkan i din båtklubb!
- Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer i båtkort.
- Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb
- Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad och att du som användare förstår hur den fungerar.
- Fyll i lilla båtkortet! Finns på polisen.se och larmtjänst.se