17 juni, 2022

Barnspecialisternas bästa solråd

Sommar betyder sommarlov och långa dagar med lek och kanske båtliv. Men med sommaren kommer också solens starka strålar som lätt kan leda till brännskador och vätskebrist, bland annat. Här delar Knodd, digital barnspecialist, med sig av sina bästa råd kring barn och sommarsolen.

Pressmeddelande:

Fem vanliga misstag i solen

Att smörja in barnet för sent

Vänta inte till sommarlovet eller sommaren med solkrämsrutiner. Börja smörja in barnet på exponerade delar av kroppen så fort vårsolen blir stark. Då får ni in vanan tidigt och när sommarlovet väl börjar är solkrämen en självklar del av dagen.

Att använda för lite solkräm

Skaka flaskan innan du applicerar och ta sen en handfull kräm, dvs massor, som du smörjer in barnet med. En för liten mängd minskar skyddet avsevärt. Smörj in barnet ordentligt innan ni lämnar hemmet. Sedan stryker du regelbundet på mer under dagen för att upprätthålla skyddet – och alltid efter bad. Obs: det är viktigt att smörja in solkräm även en molnig sommardag!

Att tro att antingen skugga eller kräm eller kläder räcker

Skugga, kräm och kläder ska kombineras för att ge barnets känsliga hud maximalt skydd. Skyddande kläder, solhatt och solglasögon ger mest skydd; solkräm används som komplement där kläder inte täcker. Solkräm ska helst inte användas som enda solskydd.

Att glömma solglasögon

Glöm inte att skydda barnets känsliga ögon med solglasögon för barn!

Att glömma extra vätska

Det är viktigt att barnet får i sig tillräckligt med vätska under varma dagar. Spädbarn och för tidigt födda barn är särskilt utsatta vid vätskebrist, likaså barn med vissa kroniska sjukdomar. Symtom på vätskebrist kan vara trötthet, gnällighet, att barnet kissar mer sällan, dålig andedräkt, huvudvärk eller dålig aptit. Det är mycket viktigt att förebygga vätskebrist! Solsting/värmeslag kan uppstå vid vätskebrist och ge förhöjd kroppstemperatur och feber samt kraftigare symtom som allmänpåverkan, yrsel och illamående.

Fem soltips för de minsta

  • Barn under 6 månader ska inte ha solkräm och inte utsättas för direkt solljus överhuvudtaget. Deras hud behöver i första hand skyddas från solen med både skugga och kläder. Oskyddad hud, som ansikte och händer, kan smörjas in med solskyddsmedel, faktor minst SPF 50, om barnet är minst 6 månader.
  • Skugga ger visst skydd men räcker inte eftersom UV-strålar når in i skuggan. Därför ger till exempel endast ett parasoll inte spädbarnet tillräckligt skydd. Barnet bör bära täckande kläder – långärmat, långa byxor och solhatt – i luftiga material. Tänk på att klädernas solskyddande effekt påverkas av hur tätt vävt tyget är.
  • Känn på barnets bröstkorg, nacke eller rygg för att kolla kroppstemperatur (ej händer eller fötter).
  • Det är viktigt att se till att barnet inte blir för varmt i vagnen, vilket är lätt hänt en varm sommardag. (Täck aldrig vagnen helt med en filt!) Då är det bättre att låta barnet ligga på en filt på marken, i skuggan av ett träd eller under ett parasoll, och då med skyddande kläder.
  • Tänk på att ge barnet vätska regelbundet under dagen och extra under extra varma dagar.

Barn ska använda en så hög solskyddsfaktor som möjligt, helst SPF 50 eller högre. Solkrämen ska vara vattenfast och särskilt anpassad för barn. Vissa krämer för vuxna innehåller ingredienser som gör huden mer känslig för sol, och dem ska man inte använda till barn. Det är också viktigt att följa bäst före-datum på förpackningen.