Storskarvens härjningar är tydliga för båtfolket. På flera platser i vår skärgård ser man öar som är helt ödelagda av dessa fåglar. Lukten från en skarvkoloni känns på långt håll…
Regeringen gav 12 maj Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att revidera den nationella förvaltningsplanen för storskarv. Myndigheterna ska även sammanställa kunskap om storskarvens effekter på fiskbestånden och genomföra predation- och födosöksstudier som ger stöd åt en ekosystembaserad förvaltning.
Situationen för flera kustfiskbestånd är bekymmersam och fiskerinäringen står inför stora utmaningar. En grundförutsättning för fiskerinäringen är att det finns tillgång på långsiktigt fiskbara bestånd. Det behöver därför tas ett helhetsgrepp och alla verktyg som kan möjliggöra en återhämtning av fiskebestånden behöver ses över.
Syftet med revideringen är bland annat att minska allvarlig skada på fiskerinäringen orsakad av storskarv. Storskarvens effekter på fiskbestånd behöver därför kunna inkluderas i en ekosystembaserad förvaltning, med fokus på fiskarter och fiskbestånd som är hotade eller behöver återhämta sig. Förvaltningsplanen ska även, om det bedöms lämpligt och förenligt med EU-rätten, underlätta för fleråriga skyddsjaktsbeslut samt användning av effektivare jakt- och skrämselmetoder som komplement till den jakt som bedrivs med skjutvapen.
Studierna förväntas kunna användas i skarvförvaltningen som ett stöd för fiskeriförvaltningen och för möjligheterna att skydda och minska belastningar på känsliga fiskbestånd eller i fredade områden.
Bildtext: Ö utanför Trosa som har hemsökts av skarvar.
Jakt med skjutvapen den reduktion av beståndet kommer att bli minemalt när du är på hagelavstånd så har skarven lyft för länge sedan. Att en främmande art sulle få i det närmsta tömma Östersjön på fisk innan man reagerar visar bara en sak en stor okunskap om verkligheten.
Willy Almberg
Äntligen,kanske en förhoppning att något kommer att göras åt skorskarven. Att sitta i sin båt längst in i Gullmaren på västkusten och se mängder av skorskarv som fiskar hela tiden är frustrerande .Dom lägger sig på vattnet några sekunder ,sedan dyker dom och är borta ca 20 -30 sek.Upp kommer dom alltid med fisk på 10-12 cm tvärs i näbben.Slukar den och dyker sedan igen på samma sätt med samma resultat.Det försvinner hundratals småfiskar i deras näbbar bara på några timmar. Där på grunt vatten i viken skall det vara ett stort reproduktionsområde för torsk m.fl. enligt experter på området..
Willy har rätt såtillvida att det är svårt att reducera ett skarvbestånd med jakt när det tillåtits bli så ofantligt stort. Såg för något år sedan en flock på Roxen om mer än 1000 skarvar. Men lösningen är på väg. Havsörnarna blir också fler och föder gärna sina ungar med skarvungar. Såg i somras mer än 30 örnar vid ett tillfälle vid skarvkolonin på Källskär…..
Är det inte kinesisk mellan skarv som är det värsta plågan svenska stor skarven håller mest till i Norge. Det är väl dags för någon i regering att vakna upp ur dvalan om vi ska en levande skärgård med kust nära fisk snart tomt där också. Att en främmande art som kinesisk mellan skarven skulle få i det närmsta tömma Östersjön på fisk innan man reagerar visar bara en sak en stor okunskap om verkligheten tyvärr.
Skulle vara smakligt om man kunde presentera en handlingsplan/tidplan på aktuella utlovade åtgärder, samt med slutdatum för när allt ska vara klart.
Om myndigheter med flera verkligen vill åstadkomma en förändring så krävs stora insatser i både tid, pengar och personal i ett långsiktigt perspektiv med inventering, övervakning och åtgärder över hela landet. Skarven har etablerat sig och då räcker inte skyddsjakten som metod det måste till “prickning” av äggen i deras bon så att vi begränsar återväxten av bestånden. Denna metod måste utföras på ett sätt så att de inte lägger en ny kull samma säsong.
Med hopp om en bättre framtid i moder natur.