29 april, 2022

Välbesökt smultronställe i Luleå skärgård

Junkön lockar seglare, motorbåtsfolk och besökare som vill hyra stuga under någon vecka eller göra enbart en dagstur. Ön har under åren hela tiden vuxit som populärt smultronställe i Luleås södra skärgård.

Text & foto: Tommy Norin

När Båtliv kliver ombord på rederiet Laponias passagerarbåt bjuder befälhavaren Ulf Blombäck på en skön seglats. Solen skiner över övre däck och det blåser en skön bris i Luleå skärgård.

Till vardags är han båtman på Sjöfartsverkets lotsbåt, men han kliver också ofta på jobbet att styra den båt som körs på uppdrag av Luleå kommun. Efter stopp vid ett flertal bryggor når vi slutmålet Junkön belägen 11 M söder om Luleå.

Ön omtalas i dokument första gången 1491. Enligt sägnen skall den ha fått sitt namn efter samen Junker som hade renar på ön och bodde under en gran där byn nu ligger.

Ön har haft bofast befolkning sedan 1600-talet. Till de äldsta bevarade byggnaderna hör Öqvistska gården och en hättekvarn, båda från 1700-talet. Öborna försörjde sig på jordbruk kombinerat med fiske. 1930 bodde som mest 34–40 personer på ön. Jordbruket avvecklades på 1960-talet. Vid folkräkningen 1960 hade ön 14 invånare och omfattade en areal av 11,88 km2. 2012 fanns nio bofasta på ön. Idag finns här tre hushåll.

Vid Junköns fiskeläge finns förutom en gästhamn med cirka 30 platser, ett skärgårdsmuseum, ett båtmotormuseum, ett sommaröppet café samt två uthyrningsstugor. Dessutom galleriet Agda & Valborg som visar konstverk och som invigdes 30 juni sommaren 2021.

I gästhamnen finns toaletter, bastu, duschar och dricksvatten.

Nederluleå församling äger halva ön sedan början av 1800-talet. Den delen av ön används som övningsfält för F21:s jaktplan och är förbjudet område för obehöriga.

Under sommaren anställer Luleå kommun ferielediga ungdomar som stug- och hamnvärdar. Båtliv tas emot av 17-åringarna Joline Forsberg och Wilda Öhman. De går Naturvetenskapliga programmet på gymnasiet i Luleå. De trivs på Junkön.

– Jobbet är jätteroligt. Vi tar emot kunder, städar, håller fint i bastu och toaletter, sköter om de två kommunala stugorna, tar emot båtar i gästhamnen och sköter caféet, säger Wilda Öhman.

Tjejerna klipper gräs, utför småreparationer, fixar skyltar och det är inte ovanligt att de sätter sig på bryggan under sommarkvällen och underhåller båtfolket med gitarr och sång.

De berättar att i de princip vuxit upp på sjön eftersom deras familjer har båt.

Fiskemuséet vittnar om hur gamla tiders fiske gick till i farvattnen runt Luleå där det också bedrevs en omfattande säljakt.

I båtmotormuséet finns 44 gamla motorer, allt från 50-tals Volvo Penta till tändkulemotorer.

Luleå kommun har två uthyrningsstugor. Utanför en av dem sitter Jessica och Mattias Espling från Luleå med vännerna Eric och Susanna Ahlm från Södertälje.

– Det har blivit en årlig tradition att vi möts på Junkön för att springa terrängloppet Laxloppet. Det är elfte året i rad som vi bokat stugan och i år var vi 25 löpare som tog sig runt. Vi har redan bokat stugan till nästa år, säger Susanna Ahlm.

I hamnen ligger Junköfiskarnas båtar förtöjda. Denna fredag är det dock full aktivitet bland det båtfolk som anlöpt för att tillbringa veckoslutet på ön.

Artistförmedlaren Anders Thylin från Skellefteå ligger långsides vid en brygga med familjens Storö 3 från 1967.

– Jag är i princip född på havet. Nu har vi varit ute i tre veckor och blir nog ute ett par veckor till där vi kör norrut, säger Anders Thylin, som har sällskap av hustrun Anna Nilsson och sonen Anton Thylin.

– Båtfolk som inte varit norrut måste komma hit och uppleva vår fantastiska skärgård, säger Anna Nilsson.

I akterdelen sitter också David Lundberg och Victoria Lindefors från Skellefteå som kör en Flipper 760 köpt för ett par år sedan. Båten är deras flytande sommarstuga.

Stefan Carlsson och Camilla Rydbjörk köpte deras Saltö 29 från 1976 förra våren.

– En riktig veteranbåt, Tidigare hade vi en Coronet 32 från 1975 så vi uppgraderade oss ett år, säger Stefan Carlsson, som bjudit in Maria Sundvall och Tomas Taavo akterut. Nu kör de en Princess 33 och lever båtliv under hela sommaren.

Jan och Berit Strandberg från Luleå har anlöpt Junkön efter att ha seglat runt i tre veckor i en Pelle Pettersson ritad Fenix från 1981.

– Vi var ute på sjön med goda vänner och fastnade för båtlivet. Först hyrde vi båt men sedan blev det ganska självklart att vi skulle segla och det har vi gjort varje sommar sedan 20 år tillbaka.

– Vi har 45 till 65 gästnätter varje sommar där merparten blir seglatser i Kalix, Haparanda och Piteå skärgård. Vi har också varit vid Höga Kusten och ibland seglar vi Bottenviken runt med besök i bland annat Vasa. Det tjusigaste med segling är när man får slå av motorn och hissa seglen. Det är resan – inte målet – som är det fina med att segla, säger Jan Strandberg.

Wilda Öhman och Joline Forsberg är sommarvärdar som tar han om båtfolk och stuggäster.
Artistförmedlaren Anders Thylin från Skellefteå ombord på familjens Storö 3 tillsammans med Anna Nilsson, David Lundberg, Victoria Lindefors och Anton Thylin.
Junkön med anor från 1600-talet är ett populärt utflyktsmål för båtfolk från hela norrlandskusten.
Skepparen Ulf Blombäck jobbar till vardags som båtman på Sjöfartsverkets lotsbåt. På fritiden jobbar han extra med att styra Laponia i Luleå skärgård.
Marika Sundvall, Camilla Rydbjörk, Tomas Taavo och Stefan Carlsson trivs ombord på Carlssons Princess 33.
Junkön i Luleå södra skärgård präglas av det gamla bonde- och fiskesamhället.
Skylt.
Axel Taavo och Joar Thelenius trivs bra med att kryssa omkring i hamnen med gummibåten.
Seglarparet Berit och Jan Strandberg seglar hela somrarna i Bottenviken i deras Pelle Petterson-designade Fenix.
Jessica Espling Luleå, Susanna Ahlm, Södertälje, David Espling , Luleå, Frank Ahlm och Eric Ahlm, Södertälje samt Mattias Espling, Luleå, hyr stuga varje sommar för att springa i det årliga Laxloppet.
Översiktsbild över Junkön. Foto: Bottenviken.se.