25 januari, 2022

Ta förarintyg – växla in till vattenskoterintyg

En smart idé under våren är att ta förarintyg för fritidsbåt. Den som gör det före 1 maj kan senare växla in intyget mot förarbevis för vattenskoter fram till april 2023.

Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) har slutat att utfärda nya intygsböcker av den gamla pappersmodellen. I stället finns ett intygskort, i samma storlek som ett vanligt kreditkort. Detta intygskort går att beställa direkt från NFB:s hemsida: www.batlivsutbildning.se under valet ”Beställ intygsbevis”.

Beställningen av intygskort börjar med en inloggning med Bank-ID. Efter inloggning kan man se vilka intyg som finns registrerade på sitt personnummer. Informationen ska sedan bekräftas för att kunna gå vidare till betalningen. Intygskortet kostar 150 kr och skickas efter tillverkning till den adress som angivits i beställningen.

Beställningsfunktionen för intygskort går också bra att använda för att se om NFB har intyg registrerade på ett visst personnummer. Att bara kontrollera ifall det finns några intyg registrerade kostar inget, men man måste trycka på köpknappen ända fram till att man har loggat in med Bank-ID.

Under februari kommer även en digital version av den Blå intygsboken att lanseras. Denna kommer att likna pappersboken. Det kommer att finnas information om varje intyg och man kommer också att kunna välja vilket språk man vill ha informationen på. Liksom tidigare är grundspråket svenska med översättningar till engelska, tyska, franska och spanska.

Den digitala intygsboken består av en app som kommer kosta 75 kr. Den ska kunna köpas via Appstore eller Google Play. När appen är installerad loggar man in med Bank-ID och laddar ner de intyg som finns registrerade hos NFB.

 

Bildtext: Framsidan på NFB:s nya intygskort.