ForSea kommer att uppdatera färjan Tycho Brahe som därmed får det största batteripack som någonsin installerats på en färja. De 1991 års byggda färjorna, Tycho Brahe och dess systerfartyg Aurora, har sedan den första konverteringen, från konventionell dieselmotor till batteridrift 2018, minskat ForSeas koldioxidutsläpp med 37 000 ton. Genom att öka batterikapaciteten ombord på Tycho Brahe med 50% kan ForSea nu minska utsläppen ytterligare, vilket gynnar den lokala miljön och passagerarna.
“De resultat vi redan uppnått inspirerar oss att bibehålla våra högt ställda mål att ytterligare förstärka vår position som pionjär med världens största batteridrivna, högfrekventa färjerutt”, säger Kristian Durhuus, CEO på ForSea.
Den officiella invigningen av ForSeas eldrivna färjor ägde rum i november 2018, vilket markerade slutförandet av konverteringen till världens största batteridrivna Ro-Pax-färjor. För att möta framtida behov och möjliggöra fortsatt utveckling av detta innovativa projekt, kommer ForSea i nära samarbete med den tekniska partnern och leverantören ABB, att uppdatera energilagringssystemet ombord på Tycho Brahe. Uppgraderingen kommer att öka batterikapaciteten från 4 160 kWh till 6 400 kWh, utan att behöva ytterligare utrymme ombord på fartyget.
Därmed blir ForSea inte enbart världens första rederi att driva Ro-Pax-färjor på en högfrekvent rutt utan innehar även världens största batteripack. Resultatet blir en mer hållbar lösning över tid med större kapacitet och hög driftsäkerhet. Projektet med byte av batterier startade i maj och förväntas avslutas under 2021.
Med både Tycho Brahe och Aurora i eldrift kommer verksamhetens totala CO2-avtryck reduceras med 65%, vilket tangerar den danska regeringens mål på 70% satt för år 2030. En nivå ForSea alltså beräknar kunna nå redan 2021. Det här visar eldriftens absoluta fördelar och understryker vikten av att fortsätta utveckla inför framtiden.
”ForSea har uppnått en koldioxidreduktion med 37 000 ton sedan starten av batteridrift 2018. Detta motsvarar de totala utsläppen, av alla fyra färjor på sträckan, under ett års dieseldrift. Med denna minskning som ett faktum är det ännu mer inspirerande att gå vidare med batteriuppgraderingsprojektet på Tycho Brahe. Vi blir inte enbart största eldrivna, högfrekventa färjelinje, utan innehar också det största batteripacket med högsta kapacitet. Aurora har sedan start varit ett bevis på att batteridrift av en färjelinje av ForSeas slag är fullt möjlig. Idag seglar hon upp till 46 överfarter per dygn på 99% eldrift. Vid full batteridrift på Aurora och Tycho Brahe minskar rederiets totala koldioxid-utsläpp med 65% vilket motsvarar en reduktion på 23 000 ton. Ett fantastiskt resultat som är en stark drivkraft att fortsätta vår realistiska dröm mot att bli ett av världens mest klimatvänliga transportföretag”, säger Kristian Durhuus, CEO på ForSea.
“Vi är stolta över att fortsätta vårt samarbete med ForSea, och tillsammans ta nästa steg i detta verkligt banbrytande projekt för att driva ForSeas flotta in i en hållbar framtid”, säger Sami Lehikoinen, Vice President, Service, ABB Marine & Ports. “Med den fortsatta utvecklingen av batteritekniken ökar både effektkapaciteten och livslängden. Tillsammans med ForSea kommer vi kunna säkerställa Tycho Brahes fortsätta, hållbara trafikerande under de kommande åren.”
Laddning med grön el
Batteridriften av fartygen är ett mycket innovativt system som krävt stora justeringar både ombord och iland. En helautomatisk laserstyrd robotarm ansluter till färjorna för laddning varje gång de är i hamn. Färjorna framförs enbart av grön el från vind, vatten och sol och laddningen är tillräcklig för en överfart på tjugo minuter. Med eldriften minskar även bullernivån och vibrationer avsevärt, vilket är positivt för passagerare, närboende och det marina livet.
Fakta:
- ForSea har världens största batteridrivna färjor och kommer att ha världens största batteripack under 2021.
- 32% (12 000 ton) lägre andel utsläpp, av alla ForSeas färjor i drift, under 2020 jämfört med basåret 2016.
- Minskning av CO2-utsläpp med 37 000 ton sedan 2018.
- Vid full batteridrift av Aurora och Tycho Brahe minskar rederiets totala CO2-utsläpp med 65% (23 000 ton/år).
- 3 ton lägre SOx-utsläpp 2020 jämfört med basåret 2016.
- Aurora seglar till 99% på el.
- Endast grön förnyelsebar el används vid laddning (med den högsta klassificeringen).
Bilden: Genom att öka batterikapaciteten ombord på Tycho Brahe med 50% kan ForSea minska utsläppen ytterligare, vilket gynnar den lokala miljön och passagerarna.