En stigande försäljning av vattenskotrar i kombination med att många hemestrar gör att till exempel Kustbevakningen väntar sig en intensiv sommar till sjöss med ett ökat vattenskoteråkande. Och det är inte bara åkandet som ökar utan även stölderna av vattenskotrarna.
Att köra vattenskoter har vuxit i popularitet och försäljningen ökat explosionsartat de senaste två åren. Vissa äger sin egen medan andra hyr eller lånar av vänner och bekanta. Uppskattningsvis finns det runt 30 000 vattenskotrar i Sverige i dag enligt Transportstyrelsen och så många som 200 av dem anmäldes stulna förra sommaren. Både polis och försäkringsbolag flaggar för en ökning av stölder och att kunskapen om hur man skyddar sin vattenskoter mot stöld är för liten.
– Det är många stulna vattenskotrar i omlopp just nu, så det är extra viktigt att undersöka så att vattenskotern man vill köpa inte är stulen. Det kan man göra genom att till exempel höra av sig till Polisen eller Larmtjänst, säger Rino Carlsson polis och nationell samordnare för Båtsamverkan.
Det är inte bara stölder som utgör risker utan den som stulit vattenskotern behöver göra sig av med den för att tjäna pengar. Den som köper begagnat är skyldig att kontrollera att vattenskotern inte är stulen.
– För dig som ska köpa begagnat – ställ krav på säljarens köpehandling och ID. Kontrollera objektet hos auktoriserad verkstad samt hos Larmtjänst. Köper du stöldgods riskerar du att bli av med den utan möjlighet att få pengarna tillbaka, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert vid SSF.
För att minska risken att utsättas för stöld av sin vattenskoter finns det flera saker att tänka på:
- Ha alltid vattenskotern inlåst i en byggnad när den inte används. Ha även lås förankrat i något fast föremål inne i byggnaden.
- Vid transport ska släpvagnslåset vara monterat och låst med ett kulhandskelås.
- Står den på en trailer ska den ha släpvagnslås på dragskon.
- Montera en aktiv spårsändare hos en auktoriserad verkstad.
- Stöldskyddsmärk den.
- Förvara aldrig nycklarna i vattenskotern.
- Dokumentera vattenskoterns skrovnummer med mera i Båtkortet.
Fler tips och säkerhetguider: www.stoldskyddsforeningen.se