16 juni, 2021

Ny räddningsstation i Luleå

De frivilliga sjöräddarna i Luleå har från och med 12 juni en egen station.

– Det känns jättekul och vi hoppas kunna vara en viktig trygghet för båtlivet under många år framåt, säger Magnus Jodérus vid Sjöräddningssällskapet (SSRS) i Luleå.

2018 startade ett antal intresserade personer verksamhet i Luleå, då som en del av Sjöräddningssällskapets station i Piteå. Sedan dess har stationen rekryterat frivilliga sjöräddare och övat, gjort förebyggande utryckningar för medlemmar och utvecklats med sikte på att bli en egen station.

– Vi var en handfull Luleåbor som började öva med stationen i Piteå under sommaren 2017, året därefter etablerade vi en brygga i Luleå där vi delade båt med Piteå varannan vecka. Sedan dess har vi övat och utbildat oss under Piteås ledning, de har varit våra förebilder och lärt oss mycket, berättar Magnus Jodérus.

– Att vi nu står på egna ben som egen station innebär ett stort ansvar. Vi känner oss trygga med den verksamhet och kunskap som vi frivilliga byggt upp tillsammans, säger Magnus Jodérus.

Donationer som har kommit in till SSRS har underlättat beslutat att bli en egen station. Bland annat har Luleå Energi säkrat en av stationens båtar i två år. I övrigt handlar det om att utbilda ett tillräckligt stort antal frivilliga sjöräddare och att alla ska bli trygga i sina roller. Från och med lördagen 12 juni fungerar stationen i Luleå på samma sätt som alla andra stationer runt om i landet.

Källa och foto: Sjöräddningssällskapet.

Bildtext: Magnus Jodérus (t. v.) tillsammans med frivillige sjöräddarkollegan Kalle Håkansson ombord på RS Luleås båt Rescue Luleå Energi.