16 juni, 2021

De ska ro över Atlanten

De svenska äventyrarna Måns Kämpe och Sören Kjellkvist presenterar tillsammans med Coalition Clean Baltic (CCB) ett samarbete för att rädda Östersjöns utrotningshotade val, östersjötumlaren. Måns och Sören ska under vintern 2021–2022 ro över Atlanten, från Portugal till Västindien, en resa på ungefär 6 000 km som kommer att ta cirka tre månader.

Under rodden kommer Måns och Sören att skriva dagliga rapporter med uppdateringar om rodden samt fakta och information om östersjötumlaren. Målet är att öka medvetenheten om östersjötumlaren, som nu består av mindre än 500 individer och är nära att utrotas, på grund av bifångst, föroreningar samt undervattensbuller.

Som en förberedelse för det stora äventyret kommer Sören och Måns att ro från Stockholm till Visby under Almedalsveckan i början av juli. Där ska de tillsammans med CCB informera, skapa opinion och samla namnunderskrifter för att öka medvetenheten och skapa ett tryck för de akuta åtgärder som behövs för att rädda och skydda tumlarna.

– Både Sören och jag är djupt engagerade för livet i haven. Vi känner båda att det är fruktansvärt att den enda val som lever i Östersjön är nära att utrotas. Vi vill berätta och debattera och tillägnar vårt äventyr den viktiga frågan om att rädda östersjötumlaren. CCB hjälper oss med utbildningsmaterial och den vetenskapliga expertis som behövs för att göra verklig skillnad, säger Måns Kämpe.

Enligt Coalition Clean Baltic kan akuta åtgärder hindra utrotningen och rädda östersjötumlaren.

Bildtexter:


Måns Kämpe och Sören Kjellkvist ska ro över Atlanten för att rädda östersjötumlaren.

 


Roddturen blir en utmaning på 6 000 km.

 


Östersjötumlare. Foto: Sven Koschinski Fjord och Baelt Kerteminde DK.