19 maj, 2021

Sånger från havets barnkammare

Vad händer i havets barnkammare? Vem hör klagosångerna från havets botten? Lyssnar du? Agerar du?

I utställningen Själar i Havet – sånger från havets barnkammare tar Malena Olsson med oss på en djupdykning i Östersjön för att se vad som händer under ytan. Genom måleri, skulptur, emalj, graal och arielglas förundras och belyser hon Sveriges unika ålgräsängar. Dessa vitala livsmiljöer är hotade av människans framfart.

Malenas konstnärskap närs utav en naturvetenskaplig ådra och rymmer en mystisk puls där vi finner natur, minne och abstraherade stilleben. Motiven upplevs, trots de underliggande frågorna, som lyriska och fantasifulla, de konkretiseras i det dekorativa, i riktning mot det flärdfulla. I flertalet utställningar har Östersjöns speciella miljö både förtrollat och skrämt henne.

Malena Olsson har sin ateljé på Hammarshus i Kristianstad. Hon utför nu flera arbeten i emaljverkstaden på Ronneby Kulturcenter. Inför sommarens utställning gör hon även glas i samarbete med Orranäs glasbruk i Orrefors.

Under sommaren 2021 visas utställningen Själar i Havet – sånger från havets barnkammare på fem platser runt om i Sverige:

Stockholm, Nya Djurgårdsvarvet 14–23 maj.
Koster, Naturum 1 juni–25 juli.
Åhus, Ryhls båtvarv, Äspet 30 juli–1 augusti.
Orust, Kajutan, Henån 7 augusti–1 september.
Karlshamn, 7:e Wägga artepelag 20–22 augusti.