Båtmotorstölderna minskade kraftigt första kvartalet 2021. Detta beror med stor sannolikhet på pandemin och stängda gränser.
Stölderna minskade under det första kvartalet med 56 % jämfört med samma period 2020. I relation till samma period 2019 så är minskningen hela 62,5 % för båtmotorstölder.
– Den stora minskningen av stölder beror antagligen på pandemin, vilken medför att flera grannländer stängt gränserna i perioder. De internationella brottsnätverken fick svårt att föra ut stöldgods ur landet, säger Viktor Eklöf, utredningsinspektör på Larmtjänst.
Det brottsförebyggande konceptet Båtsamverkan, där båtklubbarna har en viktig funktion, har haft en positiv effekt genom att stimulera båtägare och båtklubbar att vidta förebyggande åtgärder.
– Men den tydliga nedgång av stölder vi ser gör inte att man kan luta sig tillbaka. Tvärtom, det råder stor brist på ersättningsmaskiner och reservdelar. Därför ser vi gärna att fler startar Båtsamverkan i sina båtklubbar och hjälper varandra med att se om sina båtar, säger Viktor.
Det finns flera positiva exempel under 2020–2021 på när svensk polis genom båtsamverkan gripit båtmotortjuvar och där de kunnat återlämna flertalet motorer till sina rättmätiga ägare samt lagfört dessa båtmotortjuvar för brott vilket har en oerhört preventiv effekt. En förutsättning för att kunna återlämna gods och gripa dessa båtmotortjuvar är att det går att bevisa att det som de har stulit tillhör en annan person.
Båtsamverkan är en brottsförebyggande metod som bland innebär annat att båtägarna tillsammans ser om varandras båtar och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området.
Inom ramen för Båtsamverkan utvecklas praktiska metoder och tekniska lösningar för att minska antalet stölder. En viktig del i arbetet är att informera båtägare, båtföreningar, kommuner och marinor om hur man gemensamt skyddar sin egendom och förebygger brott.
Källa: Larmtjänst.