24 mars, 2021

Satsar på fiskodling i Örebro

Örebroalumnen Mattias Djurstedt har prisats för sin företagsidé om hållbar fiskodling. Nu satsar han på en fullskalig anläggning i Örebro – tillsammans med två världsprofiler inom området.

– Vi vill göra skillnad för jordens livsmedelsförsörjning på ett hållbart sätt, säger Mattias Djurstedt.

Redan under gymnasietiden föddes idén till en ekologiskt och ekonomiskt hållbar fiskodling för Mattias Djurstedt. På Biologiprogrammet med inriktning mot entreprenörskap vid Örebro universitet fördjupade han sedan sina kunskaper i biologi, samtidigt som han lärde sig hur man startar och driver företag.

Det senaste året har Mattias Djurstedt genomfört provodling i Indonesien med hjälp av universitetets holdingbolag och Region Örebro län i Foodprojektet.

Nu genomförs den sista verifierande pilotodlingen av fisk i Sverige, därmed tar Mattias satsningen ett steg vidare med planer på en kommersiell fiskodling i Örebro. Tillsammans med Anders Kiessling, en av de mest tongivande forskarna på området, och fiskodlingskonsulten Sergio Zimmerman, har han bildat bolaget Nära & Naturlig.

– Det är otroligt hedrande att få arbeta med två sådana världsprofiler. Men jag kunde trots allt bidra med visioner, drivkraft och förmågan att utveckla idéerna till något kommersiellt gångbart. Min roll är att vara entreprenören som verkställer de andra delägarnas unika lösningar, säger Mattias.

Fiskodling är den snabbast växande metoden för att producera livsmedel och anses allmänt ha potential att ge ett stort bidrag för att motverka undernäringen i världen. Men den är också förknippad med en rad problem. Det foder som ges till fiskarna innehåller stora delar animaliskt protein som i princip skulle kunna ätas direkt av människan. Det går också åt mycket vatten och det är vanligt med läckage av gödningsämnen. Dessutom leder ofta kombinationen av fiskarter och odlingstekniker till dålig hälsa hos fiskarna.

Den fisk som Mattias odlar (tilapia) är en populär matfisk i hela världen som påminner om torsk och gös. Dessutom rekommenderas den av organisationen Word Fish för sin tålighet och goda tillväxt.

Bildtext: Mattias Djurstedt och bolaget Nära & Naturlig planerar en kommersiell fiskodling i Örebro