2 mars, 2021

Upplagt för en fin båtsommar

Båtåret 2020 blev något alldeles extra. Fler människor än vanligt kom ut på sjön i egen båt för att upptäcka båtlivet. Den osäkerhet som råder med Covid-19 gör att sommaren 2021 kan bjuda på fler positiva upplevelser.

För båtbranschen blev våren 2020 skakig, men siffrorna vände uppåt i maj och fjolåret blev ett historiskt år för båtbranschen. En preliminär sammanställning visar att försäljningen av nya båtar ökade med minst 25 procent jämfört med 2019 – troligtvis mer än så. Ökningen kunde varit ännu större om det funnits tillräckligt med båtar i produktion.

Flera båthandlare sålde snabbt slut på sina lager, vilket ökade trycket på produktionen som aldrig hann ikapp under säsongen.

– De som inte fick tag på en ny båt till förra sommaren har redan beställt en inför denna säsong, så det finns en risk att det kommer bli båtbrist även i sommar. Vissa producenter har redan beställningar för 2022, säger Mats Eriksson, vd på Sweboat, Båtbranschens Riksförbund.

Samtidigt ökade omsättningen på begagnade båtar dramatiskt. På Sweboats annonssajt sökbåt.se gick antalet visningar upp med nära 200 procent till 2,5 miljoner unika besökare.

– Även eftermarknaden, med försäljning av reservdelar och tillbehör, gjorde ett rekordår med en försäljningsökning uppåt 50 procent enligt rapporter från våra medlemsföretag, fortsätter Mats Eriksson.

Bildtext: Mycket talar för ännu en riktigt bra sommar för båtlivet. Bilden är från Smögen 2020.