För 150 år sedan stod Kinda kanal färdig. Färdigställandet av det åtta mil långa sjö- och kanalsystemet innebar ett paradigmskifte som påminner om dagens diskussion om Ostlänken. De rika naturtillgångarna i Kindabygden kunde nu transporteras till centrala Linköping. Detta var en avgörande pusselbit för stadens tidiga industrialisering och tillväxt.
Under jubileumsåret kommer Kinda kanals historia att lyftas fram, men också allt det som är Kinda kanal idag.
– Både fritidsbåtsbaserade aktiviteter och naturturism fick ett stort uppsving 2020. Nu kraftsamlar AB Kinda Kanal tillsammans med ett stort antal offentliga, privata och ideella organisationer för att visa upp allt kanalområdet har att erbjuda, säger Karin Nybrolin, vd AB Kinda Kanal.
Oavsett om besökarna väljer att uppleva Kinda kanal med båt eller kajak eller från land så är naturen ständigt närvarande. De 150-åriga slussarna, som än idag manövreras för hand av slussvakter, ger en påtaglig påminnelse om historien.
Årets Vinterljus var förlagt till Stångån Kinda kanal i centrala Linköping, vilket markerade starten på Kinda kanals jubileumsår. Som en extra krydda manifesterades starten av jubileumsåret med en ljuspaddling med kajakister från Linköpings Kanotklubb och Linköpings kajak en kväll.
– Ljuspaddlingen var ett härligt sätt att lysa upp i mörkret och en perfekt aktivitet att utöva på ett Coronasäkert sätt. När värme i vatten och luft kommer är paddling på Kinda kanal ett tryggt alternativ för ovana paddlare och även ett kul sätt att se Linköping från sin finaste sida, säger Katinka Ingves, Linköpings Kanotklubb.
Kinda Kanal öppnades för trafik 1871 och sträcker sig drygt 8 mil genom hjärtat av Östergötland från Horn och Hycklinge vid sjön Åsundens södra spets till sjön Roxen i norr. AB Kinda Kanal driver och underhåller nio slussanläggningar med totalt 15 slussar samt flertalet fastigheter längs kanalens sträckning.
Källa: Kinda Kanal
Bild: Hackefors sluss. Foto: AB Kinda Kanal.