19 november, 2020

Årets seglare prisade

I samband med Mästarnas Mästare i Marstrand i oktober hade Svenska Seglarförbundet sin årliga utmärkelseutdelning till de mest framgångsrika svenska seglare i olika kategorier. Här är vinnarna.

Årets Seglare

Pokalen tilldelas den eller de seglare som under året gjort den bästa kappseglingsprestationen. 

Motivering: Svenska Seglarförbundets styrelse har beslutat att inte utse ”Årets Seglare 2020”. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med underlag för att göra en rättvis bedömning av eventuella kandidater.

 

Årets kvinnliga seglare – Reimerspokalen. Utmärkelsen tilldelas Josefin Olsson, KSSS

Reimerspokalen delas ut till den kvinnliga seglare (junior eller senior) som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: Årets pristagare har, i över ett decennium, tillhört världseliten i den klass som många anser vara den tuffaste av alla internationella klasser. På VM i Melbourne i februari var hon som vanligt med och slogs i toppen. Hon slutade på en sjätte plats vilket är det främsta svenska VM-resultatet för året.


Årets manlige seglare – Vinges Kanna. Utmärkelsen tilldelas Jesper Stålheim, KSSS

Kannan delas ut till den manlige seglare (junior eller senior) som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: Årets pristagare tog ett kliv under 2019 när han vann för-OS i Japan. Vid VM 2020 befäste han sin position som en av de starkaste seglarna i världen i den största och mest globala seglingsklassen. Hans utveckling reflekteras på världsrankingen där han, vid senast publicerad ranking i mars 2020, är på andra plats, vilket är den högsta positionen just nu för en svensk på World Sailings rankinglistor i en OS-klass. Han är inte bara en duktig seglare utan ställer frikostigt upp och delar med sig av kunnande och erfarenhet till de yngre landslagsseglarna i hans klass.


Årets Junior – Geddapokalen. Utmärkelsen tilldelas Vidar Nyström, KSSS

Geddapokalen delas ut till den/de juniorseglare som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: Det är många år sedan Sverige hade en så lovande junior inom vindsurfing. Årets pristagare har som en av de yngsta i nya IQ-foil klassen visat stor potential i de tävlingar han deltagit i och vunnit juniorklassen på NM i IQ-foil och varit trea i juniorklassen i polska cupen. Trots sina 15 år är han idag en av Sveriges absolut främsta i klassen. Han har en unik talang att få något som är ganska svårt att se så enkelt ut. Det är bara en tidsfråga innan han är med och utmanar de allra bästa på internationella mästerskap.


Årets Havskappseglare – Nakterhuset. Utmärkelsen tilldelas Peter Gustafsson/BLUR sailing team, GYC/RORC

Priset delas ut till årets bästa havskappseglare. Svenska Seglarförbundets styrelse utser vinnare, efter förslag från Svenska Havskappseglingsförbundets styrelse.

Motivering: En långsiktig och metodisk satsning som resulterat i många fina meriter under åren och med en klasseger i Rolex Middle Sea race 2019 som kronan på verket, för årets vinnande team som består av Peter Gustafsson, Mattias Bodlund, Mats Björk, Jens Allroth, Johan Fredriksson, Andreas Turesson, Simon Kindt, Pelle Pedersen och Pär Lindfors.


Årets bästa placering bland juniorer – Halvan

Halvan tilldelas den junior/juniorlag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM, JVM eller JEM.

Motivering: Inget pris delas ut i år då det inte arrangerats några juniormästerskap.


Årets lyft som seglare – Lyftet. Utmärkelsen tilldelas Emil Bengtson, GKSS

Lyftet tilldelas den eller de seglare som gjort ett imponerande “lyft” inom seglingen. Det vill säga gjort en anmärkningsvärt bra insats på kappseglingsbanan med utgångspunkt från sin nivå.

Motivering: Efter många års hårt arbete inom kappseglingen fick årets pristagare, som 26-åring, äntligen debutera i SWE Sailing Team. I Laserklassen under Kieler Woche gjorde han en mycket bra tävling och visade ingen respekt mot de många namnkunniga seglarna i klassen. Han slutade på en tiondeplats, vilket bland annat var sju placeringar bättre än OS-klara kompisen Jesper Stålheim. Nu är han etablerad i SWE Sailing Team. Nästa mål är att etablera sig i världstoppen.


Hall of Fame. Till medlem nummer 13 utses Stig Wennerström, GKSS

Till Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Utnämningarna görs vartefter det finns kandidater som lever upp till kriterierna.

Motivering: I början av 70-talet var han dominerande i både Starbåt och Soling och han krönte sin karriär med ett OS-silver i Soling 1972. Totalt blev det sju medaljer på EM och VM i Starbåt och Soling mellan 1967 och 1975. Och han har sex SM-guld i dessa klasser


Årets Specialpris. Utmärkelsen tilldelas Christian Harding/Sandra Sandqvist, KSSS

Årets specialpris delas ut när Svenska Seglarförbundet vill uppmärksamma någon eller några som gjort något bra, ovanligt eller oväntat för att främja seglingssporten och dess utveckling.

Motivering: När många av årets regattor ställdes in valde årets pristagare att genomföra en spektakulär och krävande seglingsprestation då de seglade 850 distans på 13 dygn från Smygehamn till Haparanda. Bragden blir inte mindre av att de gjorde det i en liten öppen katamaran (F18) för att uppmärksamma Östersjöns miljöutmaningar. Deras resa inspirerar och visar att det går att äventyrssegla – till på köpet för ett mycket gott syfte. Dessutom engagerade de väldigt många personer (och klubbar) längs med vägen. De visar verkligen segling från en av sina allra bästa sidor.

 

 

Foto: Jon West (Josefin), Pedro Martinez (Jesper), David Lindström (Emil), Privat (Stig).

Övriga bilder: Daniel Stenholm.