Gamla fiskeredskap, spökgarn, som blivit kvar i hav och sjöar kan fortsätta att fiska och snärja in fåglar, fiskar och andra marina djur år efter år. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) satsar 3,6 Mkr på att få upp förlorade fiskeredskap ur havet i ett arbete där Södra Östersjön, Öresund och Västkusten prioriteras.
– Spöknäten skadar den marina miljön och djurlivet. Dessutom fragmenteras fiskeredskap på sikt till mikroplaster som orsakar ytterligare skador. Därför önskar vi få upp så mycket spökfiskande redskap som möjligt ur havet, säger Charlotta Stadig, utredare på HaV.
Bakgrunden till initiativet är att Näringsdepartementet uppmärksammade det mycket bekymmersamma läget för yrkesfisket. Coronakrisen har fått färskvarumarknaden och även restaurangmarknaden att i princip försvinna. HaV gör en öppen upphandling för att teckna avtal med leverantörer som ska göra draggningar på havsbottnen. Yrkesfiskare – som har god lokalkännedom – kan bli de som får i uppdrag att genomföra draggningarna.
– Vi har kunnat stötta några projekt tidigare där man sökt och fått bort spökgarn. Men det är ett tids- och resurskrävande arbete. Det finns stora mängder kvar så det känns väldigt bra att nu kunna göra en satsning på att få upp fler förlorade fiskeredskap ur havet, säger Charlotta Stadig.
Med spökgarn menas förlorade fiskenät och trålar som fortsätter att fiska utan att någon tar hand om fångsten. Förutom fiskar riskerar fåglar och andra marina djur att trassla in sig i redskapen och kvävas eller svälta ihjäl. Problemet omfattar även andra typer av redskap som burar och ryssjor.
Moderna svårnedbrytbara konstfibermaterial i fiskeredskapen har lett till att problemen ökat. Redskap av plast försvinner inte, utan blir kvar länge i vattnet. När de till slut bryts ner sönderdelas de till mikroplast, som tar sig in i näringskedjan och påverkar ekosystemen.
Källa och foto: HaV.
Bildtext: Med spökgarn menas förlorade fiskenät och trålar som fortsätter att fiska utan att någon tar hand om fångsten. Foto: Håll Sverige Rent.
Bra att nåt görs MEN…
Industritrålarna sopar rent på skarpsill, strömming + bifångster. Sedan har vi skarv och säl som ökar för varje år. Görs inget nu så kan det vara för sent.
Jörgen Carlsson Öregrund/Ormön
Är på/vid sjön varje dag och ser vad myndigheterna inte ser…