31 mars, 2020

Coronaviruset påverkar även båtlivet

Mitt hittills största och mest omdiskuterade beslut som ordförande i Svenska Båtunionen var när vi i styrelsen tog beslutet att ställa in årets Båtriksdag i Karlstad. Den skulle ha hållits 4–5 april.

Med tanke på de risker som föreligger när man samlas i stora grupper så förelåg ingen tvekan för styrelsen att ta detta tråkiga beslut. Vi kommer att följa utvecklingen och hålla oss informerade om vad myndigheterna kommer att rekommendera.

Unionsstyrelsens uppfattning är att tidigast till hösten kan det bli möjligt att hålla möte med större antal människor. Med tanke på att vi har vårt Unionsrådsmöte i november, så kanske det kan bli aktuellt med ett kombinerat Båtriksdagsmöte och Unionsrådsmöte. Under tiden fram till att coronaviruset släppt greppet om Sverige kommer Unionsstyrelsen hålla sina styrelsemöten på distans.

Vår Stora Båtklubbsdagen Ost på Stockholmsmässan var som tidigare år mycket uppskattad och ett stort antal båtklubbsmedlemmar deltog. Tyvärr fick Allt för sjön, Stockholms internationella båtmässa, stängas efter fem dagar på grund Coronaviruset framfart.

Den 1 mars bjöd styrelsen in samtliga förbundsordförande till ett konferensmöte i Stockholm för att diskutera framtida mål och verksamhet samt budget. Ordförandekonferensen som tidigare har funnits inför Båtriksdagen samlade 20 båtförbundsdeltagare.

Mötet blev mycket uppskattat av både SBU:s styrelse och båtförbundsdeltagarna. Jag uppskattar att samtliga på mötet var överens om SBU:s framtida inriktning och att miljöfrågorna kommer vara den enskilt största frågan för Svenska Båtunionen.

Svenska Båtunionens ekonomi är mycket god och ett stort skäl till detta är att vi som delägare i Svenska Sjö erhållit utdelningar i flera år. Vår verksamhetsplan för de kommande åren innehåller emellertid stora kostnader för bland annat en ny teknisk plattform för vårt administrationsverktyg BAS, i storleksordningen en investering på 3 Mkr.

Vid förbundsordförandemötet presenterade unionsstyrelsen verksamhetsplaner och budgetar för fem år och det framkom då att en höjning av medlemsavgiften är ofrånkomlig.

Trots coronavirusets framfart så kan jag se att båtlivet kommer att vara en de få aktiviteter i samhället som kan fortgå utan större inskränkningar. Nu när våren snart är här så kan fejning av våra båtar vara en sysselsättning som kan göra att vi inte bara har coronaviruset i våra tankar. Ha en bra vår och snart är det båtsäsong!

Christer Eriksson
Ordförande i SBU