16 juli, 2019

Maxa säkerheten på sjön i sommar

För att minska risken för obehagliga händelser och lägga grunden för en härlig tid till sjöss är förberedelser och planering A och O. Använd alltid flytväst, håll koll på vädret samt lär dig behärska navigations- och kommunikationsutrustningen.

Här är några tips till alla som är på sjön i sommar.

1) Använd alltid flytväst – på rätt sätt

En flytväst som bärs fel fyller ingen funktion. Den ska sitta bekvämt och inte glida omkring på kroppen. Flytvästen bör vara väl synlig i vattnet. Gärna gul eller i starkt lysande färg. Låt barnen få öva på att ha flytvästen i vattnet.

2) Håll koll på vädret!

Följ väderleksprognoserna och lär dig tolka vad olika väder kan innebära. Det finns vädertjänster och det är lika viktigt som alltid att följa prognoserna.

3) Lär dig båtens utrustning

Se till att du behärskar navigations- och kommunikationsutrustningen ombord så att du kan ange din position. Passa på att gå en utbildning innan säsongen startar, till exempel en kurs för förarintyg eller kustskepparintyg. Har du papperssjökort ombord har du en bra backup om elektroniken slutar fungera.

Glöm inte ta med mobilen och ha den i ett vattentätt fodral.

4) Planera din resa

Det lönar sig att tänka ett eller ett par steg framåt på sjön. Meddela dina anhöriga iland om dina planer.

5) Ha ankare och ankarlina ombord

Med hjälp av ankaret kan du få stopp på båten om den till exempel driver eller det blir manöverproblem.

6) Trygghet ombord

Kör båten på ett sätt så att alla passagerare känner sig trygga.

7) Ha sällskap

Ha sällskap i båten. Du utsätter dig för en högre risk om du är själv i båten.

8) Håll båten i trim

Serva motor och rörliga delar inför varje säsong.

9) Teckna en assistansförsäkring

För att ett larm ska klassas som sjöräddningstjänst måste fara för liv föreligga. Det är dyrt, om du inte har tecknat assistansförsäkring.

10) Hjälp Sjöfartsverket!

Om du upptäcker fel på utmärkning, släckta fyrar, drivande föremål eller iakttar annat som kan utgöra fara för sjöfarten vill vi att du genast rapporterar in det till Sjöfartsverket. Det gör du på www.sjofartsverket.se/rapportera

Om olyckan ändå är framme eller om du observerar någon annan i sjönöd, larma Sjö- och flygräddningscentralen via 112 eller på VHF kanal 16 genom att anropa ”Sweden Rescue”.

Källa: Sjöfartsverket.

Bildtext: Med planering inför båtturerna i sommar blir du och din besättning trygga och säkra. Båten på bilden känns förlorad…