Mellan 19 och 26 maj pågår kampanjen ”Wear It, Sweden!”. Det är fjärde året som kampanjen äger rum på initiativ av Svenska Livräddningssällskapet med bred uppslutning från framförallt medlemmarna i Sjösäkerhetsrådet.
I år fokuserar kampanjen extra på de uppblåsbara västarna och framförallt att man som ägare av en uppblåsbar väst testar och kontrollerar västen innan användning.
– Att 14 personer miste livet vid fritidsbåtsolyckor 2018 är naturligtvis en tragedi för anhöriga som drabbats. Men tittar man på det utifrån ett folkhälsoperspektiv är det en framgång. Det glidande medelvärdet har sänkts från cirka 35 omkomna 2007 per år till 21 personer 2018, säger Mikael Olausson, Områdesansvarig Säkerhet & Livräddning, Svenska Livräddningssällskapet.
2018 visar preliminärt det lägsta antalet omkomna genom drunkning i samband med fritidsbåtsolyckor någonsin i Sverige. Samtidigt har det glidande medelvärdet pressats ner till 23 personer från cirka 30 personer 2014. Dock kvarstår faktum att i genomsnitt är 80 procent av drunkningsoffren män mellan 50 och 90 år och hela 85 procent saknar flytväst när de hittas.
Under 2018 omkom 14 personer i båtlivsrelaterade olyckor. Det är det lägsta antalet någonsin i Sverige. Fem av de omkomna bar flytväst och av de fem hade två stycken en uppblåsbar väst som inte hade löst ut. Av de nio personer som inte bar flytväst har den hypotetiska frågan ställts om vilka chanser till överlevnad med flythjälp och larmning de personerna skulle ha om de bar flytväst.
Samtliga omkomna var män i åldrarna 35–77 år med en genomsnittlig ålder på 73 år. Olyckan har i tre fall inträffat i en insjö och i hamn. Åtta av personerna hade alkohol i blodet som går att hänvisa till intag av rusdrycker. Volymen varierade mellan 0,21 och 3,18 promille.
Av de 264 personer som drunknat i samband med fritidsbåtar de senaste tio åren skulle alltså cirka 132 personer ha överlevt om de använt flytväst. Närmare 210 personer skulle överlevt om de använt flytoverall och kunnat larma.
Flytvästanalys utförd av: Svenska Livräddningssällskapet tillsammans med Transportstyrelsen och Sjösäkerhetsrådet samt läkare specialiserad på bland annat hjärtsjukdomar och naval medicin.