21 maj, 2019

25 nya marintekniker tog examen

25 nya marintekniker utexamineras 29 maj. Utbildningen Marintekniker på Xenter är en ettårig utbildning på yrkeshögskolenivå.

Utbildningen startade i augusti 2018. Hittills har cirka 40 studerande påbörjat sin utbildning, varav 24 studerande går ut i maj och resterande blir klara lagom till jul i år. Den första avgångsklassen har ett åldersspann på 43 år från den yngsta till den äldsta studerande, 13 olika nationaliteter och har en fin sammanhållning då alla har samma brinnande intresse av båtmotorer.

Läraren, Karl Asplund, säger att de har utvecklats väldigt mycket under denna tid. De har ökat sitt självförtroende och mod. De har breddat sin kunskap inom marina framdrivningssystem och fått unik kompetens och tips inför arbetslivet.

Nästan alla i klassen har redan fått jobberbjudanden. Mats Eriksson, vd för Sweboat Båtbranschens Riksförbund, säger att det behövs cirka 350 marintekniker och marinmekaniker inom 3–5 år bara i Stockholmsregionen.

Ledningsgruppen, som har varit med och tagit fram utbildningen består av bland andra Marinkraft AB, Sweboat, Södra Marin & Båt, Viggo Boat, Imatech, Hansen Marin och Brunswick.

En kvinna går i avgångsklassen, två kvinnor går i klassen under och det är fem sökande kvinnor inför höstens start. Det sistnämnda är extra glädjande eftersom det finns få kvinnliga marintekniker i båtbranschen.

– Jag tycker att det är superkul med fler kvinnor i den marina branschen både i land och till sjöss. Förhoppningsvis förhöjer det stämningen och kanske lättar lite på snacket kring fikabordet, säger Sara Nordin, utbildningsledare för utbildningen och sjökapten.

– Inför höstens kursstart har vi ändrat i utbildningsplanen. Vi kommer att tillföra kurser som uppmärksammar mer miljötänk och hållbarhet inom den marina fritidsbåtsvärlden.

Bildtext: 25 nya marintekniker utexamineras som Marintekniker på Xenter.