8 maj, 2019

Höjt tonläge om motorstölderna

De snabbt ökande båtmotorstölderna med 19 procent ökning under årets första kvartal har fått flera branschföreträdare att reagera. SBU:s ordförande, Christer Eriksson, har i en debattartikel i Aftonbladet tagit upp frågan och Sweboat Båtbranschens Riksförbund har deltagit i ett möte med Rikspolisstyrelsen om den här frågan.

Under de tre första månaderna 2019 stals 441 båtmotorer i Sverige jämfört med 368 förra året. Under hela 2018 stals 2 450 båtmotorer i hela landet, enligt polisens statistik. Med ett genomsnittligt inköpsvärde på närmare 100 000 kr handlar det om stora belopp.

Kostnaden på 200–300 Mkr per år får båtägarna stå för via försäkringspremierna. Sverige har blivit ett smörgåsbord för utländska stöldligor och båtägarna står för en stor del av notan.

Det är inte bara båtmotorer som stjäls. Enligt försäkringsbolaget Svenska Sjö stjäls cirka 1 000 hela båtar och det sker drygt 2 000 stölder ur båtar där stöldgodset är elektronik med mera varje år.

Sverige är unikt med den här negativa utvecklingen. I till exempel Norge används knappast Klass 3-kätting till båtarna och behovet av GPS-spårningsutrustning är litet.

Förklaringen till att Sverige står ut är våra svaga gränskontroller, där inget utgående gods kontrolleras. Tullen har i sitt regleringsbrev från regeringen klart besked att 98 procent av resurserna ska gå till kontroll av inkommande gods, främst vapen, trafficking och narkotika.

För att få stopp på tillgreppen av båtmotorer krävs därför bland annat en ökad kontroll av utgående gods vid våra gränser. Flera gånger de senaste åren har debatter i riksdagen handlat om att Tullverket bör få ett utökat mandat att stoppa utförsel av stöldgods. Någon ändring är dock inte i sikte, trots justitieminister Morgan Johanssons (S) höga tonläge förra året.

Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket Enheten Nationell Samordning, beskriver situationen för Tullen så här:

– Tullverket kan inte äska resurser för att minska utförsel av stöldgods eftersom Tullverket inte har befogenhet att ingripa. Om vi skulle få befogenhet att ingripa skulle vi behöva förstärka bemanningen betydligt eftersom vi då behöver ha personal både för in- och utresande.

Larmtjänst och Polisens Båtsamverkan har bra information om båtmotorstölderna. På Stöldtipset kan man följa aktuella stölder: https://www.stoldtipset.se/Bat/

Skydda din båt så här

För båtägare återstår att skydda sig på bästa sätt genom egna åtgärder:

  • Förvara motorn inomhus under vintern.
  • Inför båtsamverkan på din båtklubb.
  • Montera spårningsutrustning i motorn.
  • Stöldskyddsmärk motorn.

Källa: Larmtjänst.

Bildtexter:


Christer Eriksson.

Båtmotorstölderna ökade med 19 procent under årets tre första månader.