27 februari, 2019

Klassikerna flyttar in

När Classic Boat Show öppnar på fredag 1 mars på Allt för sjön flyttar stora delar av Heleneborgs Båtklubb i Stockholm in på mässan.
Ett 30-tal båtar från klubben, som utsågs till Årets Båtklubb 2010, finns med på mässan. Det innebär 21 utställare på cirka 240 löpmeter monteryta.

När Heleneborgs Båtklubb fyllde 90 år tog de med sig tio båtar till Allt för sjön. Nu när de fyller 100 år kommer de alltså tillbaka och drar på för fullt.

18 båtar ligger förtöjda vid bryggor och pålar med den lummiga Södermalmsstranden bakom. Känslan av den fina miljön i Pålsundet är tydlig.

Liksom hemma på Långholmen har klubben renoveringsprojekt på gång. I båttältet står motorbåtskonstruktören CG Petterssons tredje egna båt, Wiking III byggd 1911, vars mångåriga renovering nu kommit en bit på väg.

Vid en av bryggorna ligger PLURR, byggd 1905 och en av Sveriges allra äldsta fritidsbåtar. Han är ett samarbetsprojekt mellan Heleneborgs Båtklubb och Sjöhistoriska Museet och visas också ”under arbete”.

Störst av alla båtar är den 15 m långa ”Loris” som byggdes 1913 för Ivar Kreuger. Minst är den 5,90 m korta Ess-båten ”Fenix” som ritades av Gideon Forslund, känd för sina racerbåtar.

Vid klubbhuset med väggmålningen från 1959 ligger Verandan dit klubben har bjudit in glada musikanter och intressanta talare.

Text & foto: Stefan Iwanowski

Bildtexter:

Heleneborgs Båtklubb, Pålsundet


LORIS i Pålsundet


PARBLEU