Köpare av begagnade segel- och motorbåtar uppvisar ett brokigt protokoll av tryggt agerande vid sitt senaste köp av begagnad båt. Varannan skrev köpekontrakt, tre av tio bad att få säljarens id-handling, och var fjärde bad att få se ägarbevis.
Det visar en ny undersökning för Blockets gjord i samarbete med Yougov.
Den fråga som Blocket ställde till personer som någon gång köp en begagnad segel- eller motorbåt var: När du tänker tillbaka på ditt senaste köp av begagnad segel- eller motorbåt – vad av följande gjorde du för att säkerställa ett tryggt köp?
– Som Sveriges största marknadsplats för begagnade båtar vill vi bilda oss en uppfattning av hur köparna agerar vid köpet. Det är bra att så många använder sig av köpekontrakt, men många tycks missa att identifiera säljaren så att man i efterhand vet vem man har köpt båten av om exempelvis en tvist skulle uppstå eller dolt fel upptäckas, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.
Att skriva köpekontrakt är det vanligaste köparna gör för att säkerställa ett tryggt köp. Långt färre slår upp skrov- och motornummer för att utesluta stöldgods.
– Jag skulle vilja se att fler som kollar skrov- och motornummer hos larmtjänst eller polisen så att man inte riskerar att köpa stöldgods. Om det är en dyrare båt rekommenderar vi dessutom att man tar kostnaden för en auktoriserad besiktning, säger Thomas Bäcker.
Den som inte köper begagnad båt privat utan gör det via en båthandlare bör vända sig till ett företag som tillhör Sweboat – Båtbranschens Riksförbund. De ger garantier och följer konsumentköplagen.
Vad gjorde du för att säkerställa ett tryggt köp när du senast köpte segel- eller motorbåt?
- Skrev köpekontrakt: 49%
- Bad att få se säljarens id-handling: 28%
- Bad om att få se ägarbevis såsom försäkringshandlingar: 26%
- Bad att få se servicehistorik: 24%
- Kontrollerade att båten inte är belånad: 20%
- Kontrollerade skrov/motornummer för att utesluta stöldgods: 19%
- Bad om att få se/ta över originalkvitto: 18%
- Begärde en besiktning av en auktoriserad besiktningsman: 13%
- Inget av ovanstående: 15%
- Minns ej: 13%
Fem tips till dig som ska köpa begagnad båt:
- Försäkra dig om att säljaren verkligen äger båten – be att få se kvitton, försäkringshandlingar och servicehistorik. Identifiera säljaren, notera ID i kvittot.
- Kontrollera att båten inte är belånad vilket kan framgå på originalkvittot.
- Slå upp båtens skrov- och motornummer hos Larmtjänst eller Sjöpolisen så att båten inte är anmäld stulen.
- Skriv alltid köpekontrakt som finns att ladda ner på Blockets hemsida. Det är alltid viktigt att i efterhand kunna styrka vad man var överens om.
- Gör upp affären på säljarens bankkontor. Förvissa dig om att eventuella lån på båten löses.
Fem tips till dig som ska sälja begagnad båt:
- Följ alltid med på provkörningar och kräv att få se legitimation!
- Stöldförsäkringar gäller oftast inte om du har lämnat över nycklarna till båten.
- Acceptera inte betalning med check! Den kan sakna täckning.
- Se upp för falska båtförmedlare som vill sälja båten åt dig. De lämnar en mindre handpenning och försvinner sedan med båten.
- Om du får erbjudanden från utlandet är det extra viktigt att du aldrig lägger ut pengar eller bokar transporttjänster åt köparen. Om köparen inte vill komma till dig och se båten innan köp är erbjudandet oseriöst och vi uppmanar dig avbryta affären.
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 16–20 april 2018 har sammanlagt 605 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor +18 år i Sverige som antingen äger en/flera båtar eller överväger att köpa båt.