Stölder av båtar, utombordsmotorer och navigationsutrustning har blivit ett stort problem de senaste åren. Förra året stals enligt polisen fler än 2 700 båtmotorer, de flesta i Stockholm län. Bullandö på Värmdö och Vätö i Norrtälje är särskilt drabbade liksom Bohuskusten.
Pressmeddelande:
Det finns en hel del förebyggande åtgärder båtägaren kan göra själv.
Tjuvarna är drivna yrkeskriminella – ofta i välorganiserade ligor – som rekar och förbereder sig grundligt. När de väl slår till går det fort. En tydlig trend är att stölderna ofta sker när båtarna står på land. Men det finns några enkla åtgärder båtägaren kan göra för att hindra eller försvåra stölderna.
– Stockholms län är särskilt drabbat. Vad många glömmer bort är att tjuvarna lika gärna stjäl båtmotorer från båtar på land. Och det här är inte några amatörer, utan många gånger internationella ligor från Östeuropa, säger Göran Södergren, chef båtförsäkringar på Svedea.
Det finns dock mycket som båtägaren själv kan göra för att förhindra eller försvåra för tjuvarna.
Här följer tre viktiga råd och tips som kan hålla båtligorna på avstånd:
- Låt inte båten stå obevakad på tomten. Många båtmotorer stjäls på land.
- Organisera dig genom Båtsamverkan och Grannsamverkan. Notera om okända rör sig i området.
- Installera söksystem i båtmotorn. Men se till att sändaren är aktiv – många söksystem är ur funktion.
På Båtsamverkan och Grannsamverkan finns bra tips om båtägare kan samarbeta med grannar för att minska riskerna. Ett annat bra råd för de med Facebook-konto är att följa Sjöpolisen i Stockholm.
Info: https://www.svedea.se