11 april, 2018

Delningsekonomi för båtägare

Delningsekonomin kommer den här säsongen på allvar även inom båtlivet. Det nya är att båthyrare sätts i direktkontakt med båtägare, utan några mellanhänder.

På Båtmässan i Göteborg i februari introducerades den nya tjänsten Skipperi, som kopplar ihop båtägare direkt med båthyrare. Tjänsten lanserades i ett partnerskap med Alandia Försäkring, så att alla Alandias kunder får hyra ut via Skipperi. Även andra försäkringsbolag tillåter direktuthyrning mellan båtägare och båthyrare, bland andra Svenska Sjö.

Skipperi bygger på att många vill ut på vattnet men inte har båt själva. De kan därför hyra någon av alla de båtar som ligger stilla en stor del av tiden.

– Skipperi är en mötesplats för båtar och båtförare där både privatpersoner och företag kan lägga ut sin båt för uthyrning. Det är båtägaren som beslutar vem som får hyra båten och sätter priset. Vi tar hand om affären. Det är enkelt, smidigt och säkert, säger Roy Frijters på Skipperi.

Skipperi startade i Finland, men finns nu alltså även i Sverige. Riskerna med att hyra ut sin båt är flera, men den här tjänsten ska eliminera det genom att båthyrarna skriver ett ordentligt CV om sitt båtkunnande och verifierar sig med BankID vid hyra av båt.

Även internationellt växer den här formen av delningsekonomi. Motortillverkaren Yanmar har till exempel satsat tio miljoner dollar i en sajt som heter GetMyBoat och säger sig vara världens största med 108 000 listade båtar i 184 länder. GetMyBoat lanserades 2013.

Lars-Åke Redéen

 

Bildtext: Besättningen på Skipperi. Fr. v. Kristian Raij, Roy Frijters och Anna-Leena Raij.


Svenskkroatiska More Sailing är ett av de företag som satsar på charter genom andelsägande. På bilden en More 55