8 januari, 2018

Thailand tar första stegen mot plast i haven

Turistlandet Thailand är det första landet i Asien som tar del i projektet Upcycling the Oceans, med ambitionen att minska mängden skräp i haven. Landet har också förbjudit rökning på utvalda stränder, av samma anledning.

Nedskräpningen av haven är ett hett ämne som diskuteras inte bara i Sverige utan runt om i världen som ett globalt problem. Problemet i sig är inte nytt, det påverkar många länder och Thailand är inget undantag.

Projektet ”Upcycling the Oceans, Thailand” startades hösten 2017 som en del av Thailändska Turistbyråns CSR-arbete och utveckling av hållbar turism i Thailand. Landet vill bli en förebild regionalt för grön turism, och är det första landet i Asien att gå med i Upcycling the Oceans – ett gemensamt globalt initiativ av Thailändska Turistbyrån, PPT Global Chemical och Ecoalf Foundation. Målet är att bevara havet och kustområden samt omvandla plastskräp till tråd för att göra tyg och i sin tur även kläder och accessoarer. Det tre år långa projektet började på Koh Samet, där lokala fiskare och dykare gick samman för att rena stranden och havsbotten.

Hälften av syret på planeten kommer från just havet. Varje år hamnar åtta miljoner ton plast i haven och det tros vara runt 150 miljoner ton plast i havet just nu – motsvarande 4 650 miljarder plastpåsar från mataffären. År 2050 kommer det finnas mer plast än fisk i haven.

Bara 5 % av plasten spolas upp på stränder igen och ändå är det något som märks av för de boende längs kusterna samt resenärer. Människor på haven är ansvariga för 20 % av skräpet i haven. Plast i haven försvinner inte, men omvandlas till mikroplaster – vilket gör det ännu mer angeläget att rena haven från skräp. Det mesta skräpet i haven, 80 %, är skräp från land som förts dit av regnvatten, vindar och översvämningar, och hälften av det vi slänger är cigarettfimpar – vars filter består av plast.

När stranden Patong Beach i Phuket, Thailand, städades hittades ett stort antal cigarettfimpar. För att ytterligare minska mängden skräp på stränder, har de thailändska myndigheterna infört rökningsförbud på 20 av de mest populära stränderna i Thailand. Det kan följas av ytterligare ett rökningsförbud på turistbåtar och färjor. Rökning i sig kommer fortfarande vara tillåtet, men i särskilda områden bortom stranden.

Källa: Thailändska Turistbyrån.

Bildtext:
Thailand tar kampen mot plast i haven på allvar.