22 november, 2017

Temperaturen och spänningen stiger

Med MAPFRE i ledningen (23 november) håller båtarna i Volvo Ocean Race högt tempo mot etappmålet i Kapstaden. Dongfeng Race Team är dock hack i häl.

Båtarna har över 1 000 Nm kvar till Kapstaden, men racet är verkligen i full gång och allting kan hända. Efter den snabba starten från Lissabon har båtarna fortsatt att hålla hög fart på sin väg söderut efter passagen vid Kanarieöarna.

MAPFRE hade ett tag en ledning på 35 Nm, men denna minskade till 25 Nm och spänningen steg. Den sjätte och sista kvarvarande båten i flottan – Turn the Tide on Plastic – var cirka 300 Nm efter ledaren 23 november.

– Vi har lyckats ta ledningen, men det är en tät fajt med Vestas 11 Hour Racing, Dongfeng Race Team och Brunel Racing, sa Blair Tuke ombord på den ledande båten med Xabi Fernandez spanska besättning.

Dongfeng, med skepparen Charles Caudrelier, seglade ett av de senaste dygnen hela 517 Nm under 24, vilket räckte för att föra upp dem till en andraplats.

Båtarna har valt lite olika rutter. Gemensamt för alla är dock att det är mycket vått ombord.

– Den här delen av delsträckan känns verkligen. Man kan inte stiga av – det gäller bara att fortsätta, kall och våt, säger Team Brunels trimmer Kyle Langford.

Följ Volvo Ocean Race på Cmore

Onsdag 22 november klockan 21.35 sändes det första avsnittet av Sportkanalens magasin om Volvo Ocean Race, världens främsta havskappsegling.

Johan Anderberg som i somras ledde sändningarna från America’s Cup på Bermuda tillsammans med Magnus ”Mango” Augustsson är speaker för programmet som sänds i Sportkanalen och på CMore.se varje månad under tävlingen i totalt tio avsnitt.

Ställningen officiellt 21 november

Leg 2 – Position Report – Tuesday 21 November (Day 17) – 13:00 UTC

  1. MAPFRE — distance to finish – 1,329.4 nautical miles
  2. Dongfeng Race Team +26.9
  3. Vestas 11th Hour Racing +29.3
  4. Team Brunel +35.6
  5. Team AkzoNobel +75.1
  6. Sun Hung Kai/Scallywag +106.4
  7. Turn the Tide on Plastic +110.4