25 oktober, 2017

Volvo Ocean Race på väg jorden runt

Den 22 oktober gick startskottet för Volvo Ocean Race 2017–18 i Alicante. På startlinjen fanns sju båtar som ska kappsegla 45 000 Nm jorden runt för att slutligen gå i mål i Göteborg i juni 2018.

– Det är fantastiskt att äntligen få komma igång och vi är redo för utmaningen, säger Martin Strömberg som seglar på båten Turn the Tide on Plastic.

Martin Strömberg är redan en veteran i Volvo Ocean Race. Den här gången är han den ende svensken i seglingen, som har fina svenska traditioner.

Den första etappen av Volvo Ocean Race, som är världens största havskappsegling, är 1 450 sjömil lång. Den inleds med segling i Medelhavet, går förbi Gibraltar, runt ön Porto Santo vid Madeira och avslutas i Lissabon.

– Det kommer bli avgörande att hänga med i täten fram till Gibraltar där det kommer vara mycket vind. Det lag som leder runt Porto Santo kommer att ligga bra till för att vinna etappen, säger Västkustbon Martin Strömberg.

I startfältet den här gången finns flera av världens bästa seglare med meriter från tidigare upplagor av Volvo Ocean Race, America’s Cup och OS. Martin Strömberg har kappseglat runt jorden fyra gånger tidigare och tillför viktig rutin till Turn the Tide on Plastic, som har den yngsta besättningen av alla lag i tävlingen.

– Vi är inte favoriter på pappret men det viktigaste är att man kan fortsätta utvecklas som lag hela vägen runt jorden. Vi har fokuserat på att bli en sammansvetsad grupp och alla är laddade för att visa vad vi kan.

– Många i min besättning gör Volvo Ocean Race för första gången men de är väldigt duktiga seglare och de vet hur man seglar fort, säger Dee Caffari, skeppare på Turn the Tide on Plastic.

Båtarna väntas gå i mål i Lissabon helgen 28–29 oktober. Tävlingen har totalt elva etapper och det näst sista hamnstoppet är i Göteborg 14–21 juni 2018 innan slutspurten till målgången i Haag, Nederländerna.

Lars-Åke Redéen

Bildtexter:

Volvo Ocean Race startade från Alicante 22 oktober. Foto: Volvo Ocean Race.

Martin Strömberg. Foto: Volvo Ocean Race.

Den fullständiga rutten för Volvo Ocean Race 2017–18 är 45 000 och blir därmed den längsta seglade distansen någonsin i tävlingen. Cirka 12 500 Nm kommer att utspela sig i Södra Ishavet, det snabba och iskalla havet som omringar Antarktis. Några av de tyngsta lågtrycken på planeten cirkulerar runt Sydpolen. De skapar enorma vågor och piskande hårda vindar som kan vara på upp till 70 knop (130 km/h). I den senaste upplagan seglade lagen cirka 4 500 sjömil i Södra Ishavet.