Nu är det dags att ta upp båten. Men hur förvarar man båten säkert? En fjärdedel av alla båtskador sker under vintern. Stöld av båtmotorer, som är den vanligaste försäkringsskadan, sker ofta i samband med upptagningen.
Trots det senaste årets skriverier om de snabbt ökande båtmotorstölderna fortsätter den tråkiga utvecklingen. Polisen har tillsammans med Båtsamverkansgrupper gjort flera uppmärksammade tillslag, men från politiskt håll saknas viktiga initiativ som att förbättra lagstiftningen så att det blir olagligt att föra ut stöldgods ur Sverige.
Många båtägare drabbas av stöld eller att båten skadas under vintern. En fjärdedel av årets båtskador sker under vintermånaderna, enligt försäkringsbolaget If.
Under 2016 anmäldes 2 572 båtmotorstölder, enligt Brå. Första halvåret i år anmäldes 21 procent fler båtmotorstölder jämfört med samma period förra året.
– Motorstölder är det tyngsta skadesegmentet. De stölderna sker ofta i samband med upptagning då man kanske låter motorn sitta kvar ett tag efter upptagning och då är tjuvarna framme, säger Arvid Böhm, båtexpert på If.
Norrtälje kommun drabbades förra året av flest båtmotorstölder (145) följt av Göteborg (125) och Värmdö (115).
Stöld av båtmotorer är ungefär lika vanliga på vintern som på sommaren, trots att utombordare och annan utrustning på vinterförvaring ska vara inlåst för att försäkringen ska gälla fullt ut.
– Har du en utombordare kan du be en verkstad ta hand om den under vintern, då kan du få den servad samtidigt. Men även om du inte gör det ska motorn vara inlåst, säger Arvid Böhm.
Tjuvarna söker sig främst till uppställningsplatser med dålig bevakning. Därför är Båtsamverkan eller annan form av patrullering mycket effektivt.
– Hamnar med en aktiv närvaro och bevakning utmärker sig med avsevärt färre stölder och båtskador än genomsnittshamnen och ger tack vare detta sina båtplatsinnehavare ett mycket tryggare båtägande, säger Arvid Böhm.
Försäkringsbolaget If har lanserat en trygghetscertifiering av svenska småbåtshamnar, kallad Säker hamn. Förutom att båten ligger tryggt får alla som ligger i Säker hamn rabatt på båtförsäkringen. Även flera av de övriga försäkringsbolagen har liknande system.
Båtförsäkringen täcker inte skador som orsakats av snö, is eller frost – samtidigt hör sådana skador till de vanligaste på vintervilande båtar. Det är också vanligt att dåligt uppstöttade båtar välter.
Tips för att undvika skador på båten i vinter:
- Besök båten ofta, speciellt om den ligger kvar i sjön under hösten. Löv och annat som yr runt sätter lätt igen en självläns. Påfallande många båtar sjunker vid sin brygga på hösten.
- Om du har en stege vid båten ska du låsa fast den så att tjuven inte kan använda den och klättra upp i båten.
- Töm båten på sådant som är värdefullt.
- Lås in båtmotorn.
- En inombordsmotor ska tappas av eller så kör du igenom kylsystemet med frostskyddsvätska när du lägger upp båten. En frostskadad inombordsmotor kostar från 50 000 kronor att reparera.
- Ta loss impellern och förvara den i en plastpåse till nästa båtsäsong. Då håller den längre.
- Även en utombordare ska köras igenom med färskvatten och förvaras så att vatten inte blir stående i motorn.
- För att minska risken att utombordsmotorn stjäls kan du be en marin firma förvara den. De kan då även serva motorn inför kommande säsong.
- Utombordare och annan utrustning ska vara inlåsta när båten står på vinterförvaring för att försäkringen ska gälla fullt ut.
- Se till att det finns ventilation när du täcker båten. Det minskar risken för mögelskador. Tänk även på att hålla båten ren– en ren båt klarar sig bättre från mögelangrepp under vintern.
- Det är viktigt att det finns en taknock med fall på presenningen så att snön kan glida av och inte bli liggande. Då kommer inte snö som smälter in i båten som smältvatten. En vindfylld presenning kan rycka undan en stötta och resultera i att båten välter.
Källa: If.
Kommuner med flest antal stölder av båtmotorer 2016
Norrtälje kommun 145
Göteborg kommun 125
Värmdö kommun 115
Haninge kommun 79
Österåker kommun 58
Stockholm kommun 54
Strömstad kommun 44
Uddevalla kommun 44
Hudiksvall kommun 39
Nynäshamn kommun 38
Källa: Brå