25 augusti, 2017

Världspremiär för ny glidarbåt på Marstrand Boat Show

På de kommande flytande båtmässorna på Marstrand och i Gustavsberg visar Nautus AB för första gången upp sin nya modell. Nautus 7-50 är en ny svensk öppen motorbåt i klassisk stil kombinerat med modernt tänk.

Pressmeddelande:

Under de senaste 18 månaderna har utvecklingsarbetet pågått hos Heyman Yachts på Nya Varvet och hos Båtbyrån i Långedrag. Initiativtagaren till Nautus, Anders Romeling, saknade en motorbåt som skulle kunna ersätta både en snipa och en RIB.

Önskemålet var en robust båt för farter kring 15 till 20 knop, den skulle vara både stilig och tidlös i sin design. Båten skulle funka för såväl hummerfiske som att låna ut till ungdomarna.

Pelle Fälth på Båtbyrån var på jakt efter en välbyggd motorbåt i glasfiber med fokus på väsentligheter och fina gångegenskaper. Baserat på sina erfarenheter från Fjord Terne 28, Admirals Tender och Fineliner 31 var målet att få fram en lättanvänd och slank båt med goda sjöegenskaper.

Under en fika i yttre havsbandet konstaterades att de båda under flera år burit på samma tankar om den optimala skärgårdsbåten. Några möten senare fattades beslut om att tillsammans utveckla en ny öppen motorbåt. Redan på detta stadiet var Gabriel Heyman påtänkt för designen. Gabriel är känd för sina vackra segelbåtar och lyxiga yachter. Hans kännetecken är harmoniska skrov med innovativa och trivsamma inredningar.

Gabriel Heyman har ur beställarnas önskemål lyckats skapa en praktisk och ombonad öppen motorbåt med lättdrivet skrov. Fördyrande designlösningar och tveksam utrustning, som man ser i många båtar idag, fick ge vika för moderna motorer från Yanmar och riktigt fint plastarbete med avancerat laminatupplägg i skrov och däck.

– Tanken med Nautus är att avstå en del, i våra ögon, onödig ”lyx”. Istället läggs resurserna på ett välbyggt skrov, rejäla installationer och de finaste motorerna, säger Pelle Fälth.

Istället för den för axelbåtar traditionella layouten med främre sidobänkar och trång passage runt motorhuven finner man en så kallade Long-box mitt i båten. Detta är den självklara platsen för solbad eller för att stapla hummertinor. Här kan även upp till 6 passagerare sitta. Long-boxen rymmer ett lättåtkomligt motorrum och separat stuvutrymme om hela 270 liter. Long-boxen ger en fri passage föröver och gör det bekvämt att arbeta över relingen.

Föröver finns en dagbädd med instick under fördäck, en skyddad plats för barn eller husdjur. Perfekt för en eftermiddagslur. Akteröver ligger båtens sociala centrum med U-soffa och ett litet fällbord monterat på sittbågen (leaning post).

I aktern finns en integrerad badplattform. I kombination med den externa badplattformen, ett av få tillval, får man här ett mycket lättanvänt ”våtutrymme”. Precis vad dykare, hummerfiskare eller badare uppskattar.

Nautus byggs hos Markos, beläget vid Polska östersjökusten. Markos är ett fullservicevarv med specialitet inom RTM-teknik (Resin Transfer Molding). Varvet har över 650 anställda som bygger allt från holländska snipor, livbåtar till kryssningsfartyg och off-shore industrin, komplicerade delar till Sunseeker, Fairline, Bavaria och Hanse. Utöver detta är de certifierade för tillverkning av vindkraftverk i komposit. De är både miljö- och kvalitetscertifierade.

Tekniska fakta
Längd:                7,50 m
Bredd:               2,5 m
Djup:                  0,65 m
Vikt:                    1 500 kg
Motor:               Yanmar commonrail diesel 80–110 hk
Fart:                    Upp till 25 knop
Bränsle:             93 liter
CE-klass:           C 8 pers/ D 12 pers
Pris med 80 hk Yanmar:           560 000 kr

Info: www.nautus.se