28 juni, 2017

Ian Williams tillbaka på Marstrands Arena

Ian Williams har dominerat World Match Racing Tour under det senaste decenniet. Han har upplevt både framgångar och motgångar på Marstrands utmanande tävlingsarena, en plats han känner till bättre än nästan alla skeppare i startfältet till GKSS Match Cup Sweden 2017.

Ian Williams, 40, har hunnit med att bli världsmästare i matchracing hela 6 gånger vilket är fler titlar än någon annan skeppare lyckats ta hem. Hans lag GAC Pindar har stundtals varit överlägsna i världscupen och vunnit tävlingar över hela världen.
– Match Cup Sweden har alltid stuckit ut som höjdpunkten på World Match Racing Tour, säger Williams och minns tillbaks på första gången han var med i tävlingen.
– Det var en fantastisk chans att få tävla mot världens bästa seglare och lära sig av dem. I min grupp i grundomgången det året fanns Russell Coutts, Ed Baird och Dean Barker som sinsemellan hade 7 VM-guld. VI slutade näst sist.

Efter det har det gått bättre och
 Williams har nått final på Marstrand tre gånger, alla mot Björn Hansen och en av dem slutade med seger. Han vet hur det är att ställas mot en hemmafavorit. Men även om han haft publiktrycket emot sig är just närheten till åskådarna på klipporna en unik aspekterna av arenan som Ian Williams lyfter fram.
– Marstrand är antagligen den bästa naturliga amfiteatern i världen för den här typen av segling. Med de höga bergen på sidorna skapas ett fantastiskt läge för åskådare att följa vad som händer. Det är därför det alltid är så mycket folk.
– Jag tror också att många kommer tillbaks år efter år och det gör att de är bra på att förstå matchracing. Vi som seglar hör verkligen publikens reaktioner på det som händer på banan.

Förra sommaren gavs folkmassorna på klipporna en ny upplevelse när tävlingen gick över till att seglas med ett nytt format och snabba M32-katamaraner. Det fanns gott om skeptiker innan evenemanget som trodde att arenan skulle vara för trång för den moderna typen av segling med de rösterna tystades snabbt.
– Jag tycker att Marstrands arena är precis lagom stor för M32:orna, säger Ian Williams. Det är perfekt om vi får västvind men vind från norr eller söder skulle bli ganska utmanande för tävlingsledningen.
– Det är en svår plats att segla på med byiga vindar och strömmar. Men övergången till M32 har gjort att man inte har fördel av förkunskaper om Marstrand. Det som funkade med DS37:orna, till exempel att slå sig fram vid klipporna på norrsidan, är inte lika effektivt med katamaranerna.

Förra sommaren nådde Williams Team GAC Pindar kvartsfinal i GKSS Match Cup Sweden och slutade sjua i VM-tabellen. Den här säsongen fick en tveksam start i Australien men sedan vann laget Congressional Cup i Kalifornien, en världscuptävling som seglas i enskrovsbåtar.
– Vi ser verkligen fram emot att komma ut och segla. Vi fick en dålig start men kom tillbaks starkt så nu ska vi bara ta regattan dag för dag och se hur långt vi kommer. Laget har lite annan uppsättning nu på Marstrand så vi är försiktiga med vår målsättning, men om vi blir sammansvetsade snabbt kan vi bli ett riktigt starkt lag.

GKSS Match Cup Sweden börjar nu på måndag den 3 juli och avgörs med finalseglingar lördagen den 8 juli.

Foto: Ian Roman/WMRT