20 juni, 2017

Nya regler för utmärkning till sjöss

Den 1 juli träder nya föreskrifter för utmärkning till sjöss genom sjösäkerhetsanordningar i kraft. Genom de nya föreskrifterna kommer ett antal nya områden att regleras och ett antal befintliga regler att förändras. Ett av syftena med förändringarna är att göra reglerna kring sjösäkerhetsanordningar mer teknikneutrala.

De föreskrifter för utmärkning till sjöss genom sjösäkerhetsanordningar (SSA) som gällt i Sverige fram tills nu infördes redan 1979. Sedan dess har både material och teknik för fast och flytande utmärkning utvecklats. Det har gjort att föråldrade författningskrav kommit att stå i vägen för teknikutveckling och nya innovationer på området. Sedan de gamla reglerna infördes har också de internationella reglerna inom området förändrats, utan att de nationella reglerna följt med. Ett antal områden regleras heller inte genom de gamla reglerna.

Ett av syftena med de nya föreskrifterna är att göra reglerna teknikneutrala så att ny, säkerhetshöjande teknik ska kunna införas i takt med teknikutvecklingen. Ett annat syfte är ha regler som stämmer överens med de internationella överenskommelser som Sverige skrivit under på. Ytterligare ett syfte är att reglera områden som tidigare inte reglerats och därigenom minska risken för olyckor.

Exempel på nyheter och förändringar genom de nya föreskrifterna:

  • införande av vrakboj (enligt den överenskommelse som gjorts inom ramen för organisationen IALA, International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities)
  • införande av utmärkning av broar, ledverk, vattenbruk-, vind- och vågkraftanläggningar
  • införande av utmärkning med AIS och virtuella SSA
  • krav på ID-märkning på nya SSA eller vid utbyte av SSA
  • bättre valmöjlighet beträffande norm för storlek på flytande SSA (prickar)
  • förenklade regler genom att minska kravet på redovisning av djupdataunderlag vid ansökan om tillstånd för flytande kardinal- och punktmärken
  • borttagande av krav på tillstånd för SSA som är etablerade i områden som inte finns i officiella sjökort.

Läs mer om sjösäkerhetsanordningar och de nya föreskrifterna