16 maj, 2017

Lovö naturreservat invigt

Söndagen 14 maj invigdes Lovö naturreservat. Det är ett stort och vackert naturområde beläget bara en mil från Stockholms innerstad. Området är formellt naturreservat sedan hösten 2015. Statens fastighetsverk, som förvaltar området, har arbetat med att göra området mer besöksvänligt genom skyltning och upprustning av leder.

Trots att reservatet fått namn efter Lovö omfattar det även Kärsön, Fågelön och en rad omgivande öar och holmar. Naturreservatet, som är beläget i Ekerö kommun, är ett av de större reservaten i Stockholms län med en area av 32 km2.

– Det är ingen överdrift att säga att här finns något för alla, förutsatt att man gillar naturliv förstås. Lovö naturreservat är unikt på många sätt. Dels på grund av sin storlek och sitt tätortsnära läge men framförallt för att det bjuder på så mycket kulturpräglad natur, säger Mats Larshagen, förvaltare vid Statens fastighetsverk.

I Lovö socken finns en bystruktur med gammal bebyggelse. Historien är närvarande genom ett stort antal fornminnen. Här finns även odlingsmark, trädklädda betesmarker, ädellövskog och fina vandringsleder. Eftersom naturreservatet består av öar och holmar är vattnet ständigt närvarande. Här finns många oexploaterade strandsträckor. Som besökare bjuds du på vackra utblickar var än du befinner dig.

Arbetet med att iordningsställa Lovö naturreservat har Statens fastighetsverk utfört tillsammans med bland andra Ekerö kommun, Länsstyrelsen i Stockholm, Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet. Många åtgärder i reservatet, främst inom jordbruksdriften, sköts av arrendatorer.

– Vi på Länsstyrelsen är mycket glada över att vi äntligen kan inviga Lovö naturreservat efter flera års arbete med reservatsbildningen. Lovö naturreservat hör verkligen till länets pärlor och är en viktig del av den tätortsnära naturen i länet. Tillgången till sådan natur är av stor betydelse i en så expansiv region som vår, säger Björn Carlberg, tf. naturvårdschef och projektledare för arbetet med naturreservatet vid Länsstyrelsen.

Som förvaltare ska Statens fastighetsverk genomföra specifika naturvårdsåtgärder och verka för att göra området mer besöksvänligt genom till exempel skyltning och upprustning av leder.

Tidigare besökare, som nu återkommer till platsen, kommer att möta flera nyheter. De flesta vandringsleder är upprustade. Här finns också en ny 17 km lång led, Lovö runt, att utforska. Ett stort antal nya skyltar ska ge besökaren kunskap om platsen samtidigt som logistiken underlättas.

– Lovö naturreservat är en fantastisk plats för alla som gillar friluftsliv. Oavsett om du föredrar att vandra, rida, cykla eller om du bara vill ta en kortare promenad för att sedan slå dig ner någonstans. Om du vill kan du lätt finna en enskild plats vid strandkanten eller i en skogsglänta och är du historieintresserad finns massor att upptäcka längs Fornstigen. Vi hoppas att många, både närboende och tillresta, kommer att hitta hit, säger Mats Larshagen.

För Statens fastighetsverk fortsätter nu arbetet. Bland annat ska fler entréer och informationsplatser skapas på området. Tillgänglighetsåtgärder för personer med fysisk funktionsnedsättning är också prioriterat och under planering. På Kärsön planeras till exempel för en tillgänglig grillplats och för en slinga anpassad för rullstol.

Källa: Statens fastighetsverk.

 

Bildtext: Lovö naturreservat har flera km oexploaterad kust. Foto Melker Dahlstrand. Hagmarkerna vid Lovö prästgård hyser många höga naturvärden både i markfloran och trädskiktet. Foto Melker Dahlstrand.

Den anrika gamla bagarstugan vid Hogsta berättar om livet förr. Foto Melker Dahlstrand.