Sjöräddningssällskapet växer så det knakar. De senaste åren har vi haft fler uppdrag än någonsin tidigare, startat flera nya stationer och välkomnat tusentals nya medlemmar. Men inget av detta hade varit möjligt utan våra 2 100 frivilliga sjöräddare – och nu behöver även de bli fler. En ny reklamkampanj ska få fler att söka världens viktigaste extrajobb.
Förra året bjöd på en vädermässigt stökig sommar och våra sjöräddare fick mer att göra än någonsin tidigare. Vi deltog i 86 procent av alla sjöräddningsinsatser i Sverige, 1 149 stycken, och hjälpte medlemmar med enklare problem över 3 000 gånger. De senaste åren har vi också startat flera nya stationer, byggt nya räddningsbåtar och välkomnat tusentals nya medlemmar (Se siffror i faktaruta längst ner). Så vi har fullt upp! Men inget av detta hade varit möjligt utan våra 2 100 frivilliga sjöräddare – som är ryggraden i svensk sjöräddning. Och nu behöver även de bli fler. Därför nyrekryterar vi och söker fler frivilliga sjöräddare.
– Med vår senaste kampanj vill vi belysa det otroliga arbete våra frivilliga sjöräddare gör, helt utan lön. Vi vill lyfta det ideella engagemanget i stort, och den ofantliga samhällsnytta som volontärer runt om i landet bidrar till, säger Emma Valham, tf kommunikationsansvarig på Sjöräddningssällskapet.
I dag är det många arbetsgivare som släpper iväg sina anställda för att göra frivilliga samhällsinsatser. Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare berikar i gengäld sina arbetsplatser med kunskaper inom bland annat sjukvård, navigering, brandbekämpning och teambuilding. Ideellt engagemang är en kompetens som blir allt mer efterfrågat på arbetsmarknaden.
Sjöräddningssällskapet har ett ansvar att utföra sjöräddning i hela Sverige. Många av våra stationer finns därför på orter i glesbygd. Men att bemanna stationer på orter där det inte längre finns arbetsplatser är en stor utmaning. En lösning är att vi nu öppnar upp för att kunna engagera sig som landbaserad sjöräddare. Det finns alltid massor att göra på en räddningsstation, även om man inte kan eller vill ha jour och rycka ut på larm. Nu finns möjlighet för fler att engagera sig ideellt på sin ort.
– Vi går mot strömmen! När resten av samhället urbaniseras och företag på små orter lägger ner, då gör vi tvärt om. Vi startar fler stationer i glesbygd, bygger nya sjöräddningsbåtar och utbildar sjöräddare för att få ett sjösäkrare Sverige. Det är ett arbete för framtiden, säger Rolf Westerström, Sjöräddningssällskapets VD.
Sjöräddningssällskapet lanserar idag en helt ny rekryteringskampanj, där reklamfilm, tidningsannonser och nytt informationsmaterial ska få fler att söka ett utmanande, viktigt och roligt extrajobb, utan lön men med gott om möjligheter till utveckling och utbildning.