Enorma mängder av plastskräp åker ut i havet varje dag. Det förändrar haven till en gigantisk soppa av plast, med allvarliga konsekvenser för vår hälsa. Out to Sea är en högaktuell utställning om plast och marin nedskräpning, som öppnade på Tekniska museet i anslutning till Världsvattendagen 22 mars.
Idag tillverkas 9 500 kg plast varje sekund och varje år hamnar runt tio miljoner ton sopor i haven. Vad händer när plasten blir skräp, hamnar i havet och sköljs upp på stränder? Out to Sea – en ocean av plast är en vandringsutställning som berättar om bakgrunden till problemet, hur det ser ut idag och vad vi kan göra för att hitta alternativa lösningar.
Centrum för utställningen och symbol för den ekologiska katastrofen är en installation som består av vrakgods från olika hav, inklusive Östersjön, men främst från Hawaii. Tillsammans med mystiska föremål från fiskeindustrin kan du hitta rester av bekanta vardagsföremål som visar tydliga tecken på att ha drivit runt i saltvatten såväl som spår från möten med havsdjur.
Ända sedan masstillverkade plastprodukter har gjort våra liv lättare har haven gradvis börjat förändras till en gigantisk soppa av plast. 80 % av allt skräp som når haven kommer från land. Den största delen av skräpet sjunker till havsbotten, 15 % flyter runt vid ytan och ytterligare 15 % strandar förr eller senare utmed kusten. Vanlig plast är inte biologiskt nedbrytbart, dessa bitar bryts ner till ständigt mindre delar och kommer in i näringskedjan. Slutligen hamnar skräpet på våra tallrikar, med allvarliga konsekvenser för vår hälsa.
Forskare har uppskattat att mängden plastskräp som åker ut till havs kommer att fördubblas inom 10 år, om inte vi tar de åtgärderna som krävs.
Följ utställningen på projektets hemsida: www.PlasticGarbageProject.org
Bildtext:
Nästan tio tusen kilo plast tillverkas varje sekund. Alldeles för mycket hamnar i haven.