12 april, 2017

Stölderna ökade med 57 procent

Under första kvartalet 2017 ökade antalet båtmotorstölder med 57 procent jämfört med samma period 2016. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Ökningen är den största hittills för en enda mätperiod och understryker vikten av att åtgärder görs för att förhindra stölderna. Enligt statistik som publicerades 10 april har 496 båtmotorstölder polisanmälts. Det kan jämföras med första kvartalet 2016, då 315 stulna motorer anmäldes.

– Vi har sett en ny brottstrend där man i större utsträckning ha börjat ta från vinterförvaringen. Det kan exempelvis vara från båtuppställningsplatser och sjöbodar, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

I mitten av mars ägde ett inbrott rum hos en båthandlare i Karlshamn. Då kom tjuvarna över ett 20-tal nya motorer samt två vattenskotrar.

Anmärkningsvärt är att tjuvarna i större utsträckning har börjat stjäla stora nya motorer på 100–300 hk. Stölderna av dessa motorer kräver mer logistik för de kriminella, men motorerna har höga värden som motiverar extraarbetet. En nyare motor på 300 hk är värd omkring 300 000 kronor.

Flest stölder av båtmotorer sker i polisregion Stockholm. Under första kvartalet har 243 stölder av båtmotorer anmälts, vilket är en ökning med 80 procent jämfört med samma period 2016. I polisregion Väst och Syd har stölderna också ökat under perioden. I Väst har det polisanmälts 107 stölder och i Syd 60 stölder.

En av de bästa åtgärderna för att komma till rätta med båt- och motorstölder är Båtsamverkan. Polisregion Väst har hittills varit drivande för detta, men under våren kommer det nationella ansvaret för Båtsamverkan gå över till Polisregion Stockholm.

Källa: Larmtjänst.

Bildtext:
Statistiken visar stölderna under första kvartalet.