12 april, 2017

”Hypercat” snart redo för produktion

Swecat Racing, det svenska teamet i offshoreracing som har tagit klivet till att bli båtbyggare, har kommit igång på allvar med tillverkningen av Hypercat.

Hypercat, en 31-fots katamaran, kommer att tillverkas helt i vakuuminjicerad kolfiber i två utföranden: ”Race”, ett tvåsitsigt utförande med hel säkerhetscockpit, och ”Pleasure”, i ett halvöppet utförande med fyra individuellt fjädrande stolar.

Teamet bakom satsningen har jobbat för fullt med att finjustera CAD-ritningar och vidareutveckla den unika säkerhetscockpiten med pågående materialtester inför godkännande av U.I.M. (huvudorgan för samtlig båtsport, under Olympiakommittén).

Nu är tillverkningsprocessen i full gång. Fräsning av skrov- och däckspluggen är avklarad hos Macromould i Kopparberg som fräser pluggar till bilar, båtar, racing, lastbilar.

Formarna tillverkas av erfarna RB Marin & Composite AB i Kungshamn, med vd och ägare Kent Andersson i spetsen. Företaget har specialiserat sig på formtillverkning till både båt- och den övriga kompositindustrin. Skrovformen är klar och man är nu inne i slutfasen på tillverkningen av däcksformen.

Därefter levereras den nogsamt hopmatchade skrov och däcksformen tillsammans vidare inför kolfiberlamineringsfasen, och tillverkningen av Swecat Racings Hypercat påbörjas inom kort.

– Vi har handplockat ett tillverkningsteam bestående av de allra främsta experterna inom komposittillverkning som Sverige har ett erbjuda för detta ”state of the art”-projekt – verkligen ”Made in Sweden”, säger Niklas Sjöö, vd för Swecat Racing.

– Vår ambitionsnivå i det här projektet ligger på högsta nivå, likt bilbranschens Hypercars. Framförallt inspireras vi av den svenska superentreprenören Christian Von Koenigsegg som har satt Sverige på världskartan inom både design och ny teknik.

Den första Hypercat Pleasure planeras att levereras i slutet av andra kvartalet 2017. Riggning och testkörning genomförs av Swecat Racings mekaniker och förare.

Teamets egen nya tävlingsbåt, den första ”Race”-versionen, färdigställs kort därefter för att kunna ansluta sig till XCAT World Series redan i år inför en tre års satsning som väntar på en global idrottsarena.