15 mars, 2017

Nyhetskavalkad på Allt för sjön

Den svenska båtförsäljningen går som tåget. Detta märktes tydligt på båtmässan Allt för sjön i Stockholm, som bjöd på rena nyhetskavalkaden.

Båtmarknaden växte med 23 % till långt över 18 000 båtar totalt 2016. Då har branschorganisationen Sweboat räknat med alla tillverkade, exporterade och importerade båtar.

Främst är det mindre motorbåtar i aluminium som dominerar marknaden. I vårt grannland Finland står aluminiumbåtarna redan för 42 % av den totala försäljningen. Riktigt så hög andel har ”plåtbåtarna” inte i Sverige ännu, men vi verkar vara på god väg.

Med varumärken som Buster, Yamarin och Husky har Yamaha den största marknadsandelen för båtar i aluminium. Det mest profilerade varumärket är dock svenska Anytec, med tillverkning i Estland, som visade sitt flaggskepp med fyra stycken 400 hk utombordare på akterspegeln. Bland de svenska utställarna märks premiärer som till exempel Linder Arkip 530, som visas för allra första gången.

En trend som inte är lika stark som de oftast mycket snabba mindre aluminiumbåtarna är att sniporna kommer tillbaka. Både på båtmässan i Göteborg och nu i Stockholm 4–12 mars fanns det flera intressanta snipor för dem som vill koppla av på sjön.

Det fanns också eldrivna alternativ. Bland annat den helt eldrivna katamaranen ”Solliner”, som drivs med en Torqeedo elutombordare som hämtar kraft via solceller på kattans tak.

Seglingsavdelningen dominerades av två riktigt stora och dyra båtar: ClubSwan 50 och More 55. Den sistnämnda fanns även med på Båtmässan i Göteborg.

Förutom själva båtarna lockade även avdelningen med charterföretag en stor publik. Särskilt Kroatien och Grekland samt Västindien verkar vara årets vinnare medan Turkiet har tappat stort.

Classic Boat Show har också mycket segling, från begynnelsen och framåt. Bland annat firas Folkbåten 75 år och IF-båten 50 år.

Bland klassikerna hittade vi också en av mässans finaste båtar. Det var en Riva Bertram 25 Sport Fisherman från 1970, som ägs av ett par i Stockholm. Båtens linjer är en lyckad blandning av italienskt och amerikanskt, men båten är tillverkad av Riva.

Lars-Åke Redéen

 

Försäljningsstatistik för den svenska båtmarknaden 2016
Försäljning                                             2016             2015             Förändring
Antal tillverkade båtar                           7 745*          6 223*          + 20%
Antal exporterade båtar                        2 286            2 084            + 9%
Antal importerade båtar                        13 242          10 402          + 21%
Summa svensk båtmarknad               18 701          14 541          +23%

Totalt antal tillverkade båtar, av svenska företag. Cirka 1300 tillverkade utanför Sverige.


Bildtexter:

Huvudbilden: Yamahas stora monter på 1 600 m2 var som en egen båtmässa i mässan. Det var här de allra flesta båtfamiljerna letade efter nyheter.


HOC 33 i DC-utförande hade världspremiär på Allt för sjön. Det är en ny design på samma skrov som i HOC 33 P. Båten är ritad av Ekman Blomquist i samarbete med HOC Yachts i Stockholm och byggd på varvet i Visby.


ClubSwan 50 kostar över 10 Mkr.


More 55 lockade många nyfikna.


Denna Riva Bertram 25 Sport Fisherman från 1970 ägs av ett par i Stockholm. Båten visades på Allt för sjön av Rivaklubben. Båtens motorer är bytta från originalets Chrysler V8/M80 till mer moderna MerCruiser V8/350. Toppfarten angavs till cirka 40 knop.